BiH
43

Opći kolektivni ugovor bit će potpisan danas, Udruženju poslodavaca FBiH vraćena reprezentativnost

Piše: S. H.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) koja će biti održana danas, najvjerovatnije će biti potpisan Opći kolektivni ugovor, jer je u međuvremenu Ministarstvo pravde FBiH Udruženju poslodavaca FBiH vratilo reprezentativnost, saznajemo u tom udruženju.

Glavni odbor Saveza samostalnih sindikata BiH dao je saglasnost za potpisivanje Općeg kolektivnog ugovora pod uslovima koji su ranije dogovoreni s Udruženjem poslodavaca.

Prema najnovijem dogovoru o spornim pitanjima, minuli rad u iznosu od 0,4 posto i dalje ostaje, s tim da će topli obrok umjesto predviđenih jedan posto sada iznositi od 0,8 do 1 posto prosječne plate u FBiH. Minimalna plaća koja je dogovorena je 406 KM.

Problem zbog kojeg je potpisivanje Općeg kolektivnog ugovora odgođeno je ukidanje reprezentativnosti Udruženju poslodavaca. S obzirom na to da je nadležno Ministarstvo pravde FBiH u međuvremenu vratilo reprezentativnost Udruženju poslodavaca, izvjesno je da će Opći kolektivni ugovor biti potpisan danas na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća.

Očekuje se da Vlada FBiH kao treći partner u ovim pregovorima proširi Opći kolektivni ugovor na sve radnike u FBiH.