BiH
12

Opći izbori u BiH: Glasat će se i u 24 države i 30 DKP-a

Anadolija
Planirano je da državljani Bosne i Hercegovine koji žive u inostranstvu za opće oktobarske izbore imaju mogućnost glasati u 24 države, odnosno u 30 diplomatsko-konzularnih predstavništava u svijetu.

Utvrđeno je to odlukom o diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u inostranstvu u kojima se planira organizovanje glasanja za opće izbore u BiH u oktobru 2014. koju je donijela Centralna izborna komisija (CIK) BiH. 

Najviše lokacija predviđeno je u Njemačkoj, četiri: ambasadi u Berlinu, te generalnim konzulatima u Minhenu, Štutgartu i Frankfurtu

Svoje biračko pravo u Austriji, Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Italiji bh. građani planirano je da ostvare na po dvije lokacije. U Austriji je za to planirana ambasada u Beču i počasni konzulat u Gracu, u SAD-u ambasada u Vašingtonu i generalni konzulat u Čikagu, kao i Italiji: u Rimu (zgrada ambasade) i Milanu (generalni konzulat). 

U zgradama ambasada BiH planira se glasanje bh. građana i to u Australiji (Kambera), Danskoj (Kopenhagen), Francuskoj (Pariz), Grčkoj (Atina), Holandiji (Hagu), Hrvatskoj (Zagreb), Kanadi (Otava), Mađarskoj (Budimpešta), Norveškoj (Oslu), Sloveniji (Ljubljana), Srbiji (Beograd), Španiji (Madrid), Švajcarskoj (Bern), Švedskoj (Štokholm) te Velikoj Britaniji (London). 

U Turskoj se planira glasanje bh. građana u generalnom konzulatu BiH u Istanbulu. 

Jedna ambasada za dvije države

Za čak četiri države planirano je organizovanje glasanja u zgradama ambasada koje će se odnositi na po dvije države u kojim žive građani - birači iz BiH.

Tako se u ambasadi BiH u Briselu planira organiziranje glasanja za Belgiju i Luksemburg, u Podgorici za Crnu Goru i Albaniju, Pragu za Češku i Slovačku, a u Skoplju za makedoniju i Kosovo. 

"CIK BiH će posebnim propisom utvrditi tačan broj i raspored biračkih mjesta u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH shodno broju birača registriranih da glasaju lično u DKP-ima BiH", navodi Stjepan Mikić, predsjednik CIK-a BiH. 

Rok za prijavu onih koji glasaju izvan BiH 29. juli

Krajnji rok za dostavljanje podataka o promjenama u evidencijama raseljenih osoba i evidenciji državljana koji glasaju izvan BiH je 29. juli u ponoć.

Shodno tome CIK BiH će nakon isteka roka za registraciju birača, koji se registriraju za glasanje u DKP-ima BiH, donijeti konačnu odluku o diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u kojima će biti organizirano glasanje. 

"Državljanima BiH koji se prijave za glasanje lično u DKP-ima u navedenim državama, a u kojima ne budu ispunjeni uvjeti za organizovanje glasanja, omogućit će se da to učine poštom", naveo je Mikić.