Karamarko i Dačić
0

"Opasnost od vehabizma ne treba podcjenjivati"

FENA
Ivica Dačić
Ivica Dačić
Ministri unutarnjih poslova Hrvatske i Srbije Tomislav Karamarko i Ivica Dačić kazali su kako jučerašnji događaj u Bugojnu ukazuje na opasnost od vahabizma koju ne treba podcjenjivati te ukazali na nužnost suradnje među svim državama regije i razmjene obavještajnih informacija.

Oni su to izjavili na sastanku u Somboru na kojem su sudjelovali i ravnatelji policija dviju zemalja, Oliver Grbić i Milorad Veljović i na kojem je razgovarano o intenziviranju rada na formiranju Regionalnog centra za borbu protiv organiziranog kriminala, za koji su ministri izrazili očekivanje da će se i ostale države regije uključiti u njegov rad nakon što bude formiran.

Karamarko je istaknuo kako takav centar na jedan specifičan način već funkcionira te da je želja "staviti ga u oblik jedne institucije". "To je poruka snage, kvaliteta ove suradnje, svakako da uz ove dosadašnje akcije i uz ono što slijedi da očekujemo da ćemo zadati jak udarac podzemlju i mafijaškim organiziranim skupinama", istaknuo je.

Po riječima Dačića, cilj je kroz tu regionalnu suradnju obuhvatiti sva mjesta gdje bi se mogli skrivati kriminalci zemalja regije, te da sve zemlje skupa budu u jednom sustavu s istim ciljem - boriti se protiv organiziranog kriminala i terorizma, kao i financijskog kriminala.

Ministri su najavili mogućnost da u sljedeća četiri mjeseca pripadnik "zemunskog klana" Sretko Kalinić, osuđen u Srbiji za ubojstvo premijera Zorana Đinđića, iz Hrvatske bude izručen Srbiji.

Oni su na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji kazali da će ta mogućnost biti otvorena nakon potpisivanja međudržavnog Sporazuma o izručenju domaćih državljana okrivljenih za organizirani kriminal i korupciju, a koji će sutra u Beogradu potpisati ministri pravosuđa dviju zemalja.

Navevši kako hrvatska policija istražuje jesu li Kalinić i drugi član "zemunskog klana" koji ga je ranio u Zagrebu početkom lipnja Miloš Simović tookom skrivanja u Hrvatskoj imali pomagače, Karamarko je istaknuo kako neki elementi ukazuju da je bilo onih koji su im pomagali, ali da još traje istraga koja će to utvrditi.

"Davno smo odbacili naslage politike na ovoj našoj suradnji, ona je vrlo pragmatična, ona je u funkciji sigurnosti naših građana. Mi nemamo alternativu, mi moramo pobijediti kriminal u regiji, on je zajednički, on ugrožava čitavu regiju", rekao je Karamarko, dodavši da se Kalinić zbog krivotvorenja dokumenata nalazi u zatvorskoj bolnici i da je njegovo stanje stabilno.

Srbijanski ministar Dačić izrazio je očekivanje da se na temelju iskaza Kalinića i Simovića dobiju nove spoznaje vezane uz više od 20 najtežih kaznenih djela, izvedena najvećim djelom na teritoriju Srbije ali i drugih republika bivše Jugoslavije te širom Europe, koja su do sada ostala nerazjašnjena.

"Zato smatramo da je bitno da se on što prije nađe u poziciji da može davati izjave i da surađuje s policijom i tužiteljstvom kako bi se došlo do razotkrivanja ovih kaznenih djela", rekao je Dačić.