Zagađenje rijeke Bosne
0

VIDEO / Opasna mrlja kreće se ka Maglaju

SRNA
Foto: Maglaj.net
Foto: Maglaj.net
Nepoznata materija koja je u rijeku Bosnu dospjela na mjestu izlivanja otpadnih voda kompanije "Arcelor Mittal" u Zenici i izazvala pomor ribe kreće se ka Maglaju, saopšteno je jutros Srni iz Uprave civilne zaštite RS.

Masna mrlja još nepoznatog sastava, od dospijevanja u rijeku prije više od 24 sata, u međuvremenu se razlila i teško je pratiti njeno kretanje, navode iz Uprave civilne zaštite, dodajući da su opštinski štabovi civilne zaštite obaviješteni o njenom postojanju i prate stanje na područjima koja pokrivaju.

Putem kolektora otpadnih voda u krugu kompanije "Arcelor Mittal" u Zenici  u rijeku Bosnu je ispuštena veća količina opasne materije.

Ribari i stanovnici naselja uz obalu Bosne uočili su masnu mrlju, koja mirisom podsjeća na mazut i o tome obavijestili policiju i inspektore.

Policija, kantonalni tužilac, nadležni inspektor i pripadnici Uprave civilne zaštite u noći između subote i nedjelje obavili su uviđaj u krugu bivše Željezare, gdje je uz "Arcelor Mittal" smješteno još nekoliko privrednih preduzaća, i uzeli uzorke vode. 

U kontaktu sa Upravom civilne zaštite Federacije BiH Civilna zaštita RS obaviještena je da je na mjestu zagađenja Bosne zabilježen neprijatan miris i da je došlo do pomora ribe.