Mostar
0

Opada broj oboljelih od gripe H1N1

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Šef Klinike za infektivne bolesti Sveučilišne bolnice u Mostaru Ivo Curić kazao je na današnjoj konferencije za novinare u Mostaru Mobilnog tima za pripravnost u slučaju pandemije gripe H1N1 kako je zasad broj oboljelih od te gripe na području HNK-a u opadanju.

"Kažem zasad, budući da očekujemo kako će uskoro doći sezonska gripa i da je moguća interferencija jedne i druge gripe", kazao je doktor Curić, istakavši kako se veliki broj ljudi testira na gripu H1N1, što je, po njegovim riječima, nepotrebno budući da se definitivna dijagnoza postavlja samo po kliničkoj slici.

U razdoblju od 1. do 14. decembra na području HNK-a evidentirano je 11 oboljelih od gripe H1N1. Od navedenog broja na području Grada Mostara oboljelo je osam osoba, te na području općina Konjic, Prozor Rama i Ravno po jedna oboljela osoba. U većini slučajeva obolijevaju muškarci uglavnom srednje životne dobi.

Na području HNK-a od 20. jula do 14. decembra ove godine od nove gripe oboljelo je 67 osoba, s tim da ih je na području Grada Mostara oboljelo 59, u općini Prozor/Rama četiri, te na području općina Čapljina, Čitluk, Konjic i Ravno po jedna osoba.

U istom razdoblju u Zavodu mikrobiologije Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru testirano je 356 osoba.

Po riječima direktora Zavoda za javno zdravstvo HNK-a Eniza Čolakovića, u razdoblju od 1. oktobra do 14. decembra na području HNK-a evidentirano je 249 osoba koje su oboljele od "nedefinirane gripe", od čega je najviše oboljelih u općini Konjic, i to 108 osoba.

Kada je riječ o vakcinisanju protiv gripe H1N1, doktor Curić savjetovao je svima da se vakcinišu. Vakcinacija će biti moguća početkom januara, kada će u BiH stići oko 30 000 doza vakcina protiv nove gripe. Vakcina će prije svega biti namijenjena zdravstvenim radnicima, trudnicama iznad trećeg mjeseca trudnoće, djeci i osobama srednje životne dobi.

Curić je pojasnio kako vakcina dolazi u deset doza koje se moraju iskoristiti tokom 24 sata, što podrazumijeva vakcinaciju deset osoba, a kontraindikacije koje se javljaju je alergija na jaja. Vakcina je "mrtva vakcina" što znači da je može primiti svatko osim trudnica tokom prva tri mjeseca trudnoće.

Vakcina se ne daje i u slučajevima kada su osobe koje su ranije primale vakcinu za gripu imale jako negativna iskustva.

Kada je riječ o osobama koje su bile u kontaktu s oboljelima od gripe H1N1, doktor Curić istaknuo je kako bi samo osobe koje su bile u jako bliskom dodiru s oboljelom osobom trebale primiti dozu lijeka tamiflu.

Također, teški srčani bolesnici, osobe na hemoterapijama i one koje primaju kortikosteroide trebali bi primiti dozu lijeka Tamiflu, a svi ostali to ne bi trebali.