BiH
117

OO SDA Srebrenica najoštrije osudila napad na Majke Srebrenice

Klix.ba
Opštinska organizacija SDA Srebrenica naoštrije je osudila današnji fizički napad pripadnika Specijalnih jedinica MUP-a Republike Srpske na Majke Srebrenice u Kravici.

"Nezabilježeno je u historiji čovječanstva da se na jedan ovakav način postupalo prema žrtvama genocida od strane onih koji su bili učesnici u genocidu. Pored sve nepravde koja im je nanesena u julu 1995.godine, kada su im ubijeni sinovi i ostali članovi porodice, žrtve su danas prilikom obilaska stratišta Bošnjaka doživjele ponovo genocid. Ovo je nastavak genocida.

Zemljoradnička zadruga u Kravici je mjesto gdje se 13. jula 1995.godine desila najveća egzekucija Bošnjaka iz Srebrenice, kada je ubijeno oko 1.500 Bošnjaka. To je utvrđeno i pred Haškim Tribunalom, kao i pred Sudom BiH.

U presudama je utvrđeno da su u Kravici Bošnjake ubijali pripadnici Specijalnog odreda MUP-a RS kojim je komandovao Ljubomir Borovčanin. Ne sumnjamo da neki od zločinaca danas nisu bili među napadačima na majke kojima su u Kravici ubili sinove“, navodi se u saopćenju Opštinske organizacije SDA Srebrenica.

SDA