Memory and Justice
0

Online baza podataka o memorijalnim centrima

Sarajevo-x.com
Memorijalni centar Potočari
Memorijalni centar Potočari
I spomenici iz Bosne i Hercegovine prikazani su na ovoj stranici Međunarodnog centra za tranzicijsku pravdu (International Center for Transitional Justice – ICTJ), i to Memorijalni centar u Potočarima, Sarajevske ruže i statua Bruceu Leeju podignuta u Mostaru, koja je otkrivena 2005. godine.

U obrazloženju zašto je među spomenicima i onaj podignut Bruceu Leeju, američko-kineskom glumcu, stoji da je postavljen s “nadom da će u njegovom liku svi stanovnici podijeljenog Mostara naći svog heroja”.

Spomenik je ubrzo nakon postavljanja oštećen, da bi 2007. godine bio potpuno uklonjen nakon niza vandalskih napada.

Web portal Memory and Justice, kao dio programa ICTJ-a Istina i sjećanje, donosi podatke i priče o spomenicima žrtvama ratova, AIDS-a i ropstva, o spomenicima podignutim u ime mira...

“Spomen-obilježja (...) pružaju žrtvama utjehu u vidu priznanja njihovih povreda. Incijativa ovog web sitea je da se razvije pedagoški program usmjeren na učenje lekcija iz prošlosti, što će dovesti do stvaranja uvjeta u kojima je manja vjerovatnoća da će se zločini ponoviti”, stoji u obrazloženju na internet stranici, uz napomenu da ovakva inicijativa može imati i suprotan efekat “u slučaju da se slavi etnička ili rasna superiornost jedne nad drugim grupama ili slave počinitelji zločina”.

Putem stranice je moguće pristupiti i mapi na kojoj se vide precizne lokacije spomenika, fotografijama s lica mjesta, te uključiti se u diskusiju o tome koliko memorijalni centri zaista imaju utjecaja na društvo.

Lokacije kojima je dat prostor na ovom siteu “odabrane su prema tome na kojima je područjima ICTJ najaktivnije učestvovao”.

Ova internet stranica je, napominju autori, “javni prostor za debatu i diskusiju kako se sjećati kršenja ljudskih prava iz prošlosti na način da se ona nikada ne ponove”.

Uz tekstove i fotografije, te ostale podatke o pojedinim spomenicima, nalaze se i linkovi za tekstove iz medija ili publikacija o njima. Tako neki od linkova vode i na tekstove BIRN – Justice Reporta.

Sadržaj ove baze podataka koristan je za istraživače u oblasti ljudskih prava, za žrtve, i novinare koji su specijalizirani u ovoj oblasti. Ono što je važno jeste da se i na ovaj način pokuša od zaborava otrgnuti dio prošlosti. Mana je da je broj memorijalnih centara koji su spomenuti još uvijek relativno mali, ali pretpostaviti je da tvorci cijele ideje imaju namjeru i dalje raditi na ovoj mapi i razvijati je.

Misija ICTJ-a je obeštećenje i sprečavanje teških kršenja ljudskih prava, te traženje rješenja za promicanje ideje pravednog i mirnog života.

ICTJ je osnovan 2001. godine s ciljem da pomaže zemljama koje utvrđuju odgovornost za zločine protiv čovječnosti ili zloupotrebu ljudskih prava. Centar radi u društvima koja se oslobađaju naslijeđa represivne vladavine ili oružanog sukoba.

Stranicu možete posjetiti na www.memoryandjustice.org