Ejup Ganić
0

"Oni pokušavaju ponovno ispisati historiju"

FENA
Ejup Ganić (Foto: CIN)
Ejup Ganić (Foto: CIN)
Većina britanskih dnevnika donosi u utorak izvještaje s glavnog pretresa pred sudom u Londonu povodom zahtjeva Srbije za izručenje bivšeg člana bosanskog predsjedništva Ejupa Ganića, čemu The Independent posvećuje najviše prostora.

Navodeći kako su "užasi bosanskog rata ponovo oživjeli u britanskoj sudnici", Independent piše da su općinskom sudu u Westminsteru predstavljene optužbe prema kojima je Ejup Ganić, danas profesor inženjerskih znanosti, bio glavni organizator niza navodnih ratnih zločina u vrijeme kada je prije osamnaest godina nakratko obavljao dužnost bosanskog predsjednika.

List prenosi riječi britanskog tužitelja koji zastupa Srbiju da je naredba za napad na konvoj JNA u Sarajevu i ubojstvo vojnika, od kojih su neki bili ranjeni, kao i za još četiri navodna zločina, stigla izravno od Ganića i bosanske vojne komande.

Tužitelj je, nastavlja londonski dnevnik, naveo da je nalog za uhićenje koji je izdala Srbija potkrijepljen čvrstim dokazima, da optužbe nisu preuveličane, te da proces mora biti vođen pred odgovarajućim sudom.

Independent prenosi da je Ganić, koji je nakon uhićenja na aerodromu Heathrow pušten na slobodu uz jamčevinu, pred zgradom sudnice opovrgao sve optužbe, rekavši kako u Beogradu ne bi imao pošteno suđenje.

"Oni pokušavaju ponovno ispisati historiju, jer to je zemlja koja je počinila genocid", prenosi Independent Ganićeve riječi.

Agencije javljaju da su se dvije strane prvog dana rasprave sukobile oko zaštićenog svjedoka koji je srpskom tužiteljstvu dao izjavu tereteći Ganića, ali se neće pojaviti na sudu u Londonu.

Britanski tužitelji u sudnicu su, kako se navodi, unijeli malo brdo materijala kojim su ih opskrbile kolege iz Beograda. Osim debelih mapa punih dokumenata, unijeli su i kartu Sarajeva i dva DVD-a s videosnimcima događaja u tome gradu 2. i 3. maja 1992. godine.

Britanski tužitelji, pozivajući se između ostalog na transkripte snimljenih razgovora preko radioveze, nastojali su pokazati da su napade izvršile Zelene beretke i Teritorijalna obrana - snage koje je, kako tvrde, kontroliralo Predsjedništvo BiH na čijem je čelu tih dana bio Ganić jer je Aliju Izetbegovića u nekoj vrsti pritvora držala JNA.

"Imamo svjedoke koji će pokazati da je ovaj zahtjev Srbije politički motiviran. Jedan od naših svjedoka bit će međunarodni tužitelj u Bosni, koji je inače Britanac i radio je u britanskom tužiteljstvu. Izvest ćemo pred suca i dvoje ili troje intelektualaca koji su stručnjaci za Balkan i govorit će o srpskom zahtjevu za izručenje i o tome koliko su ratni događaji u tome zahtjevu vjerodostojno opisani. Imat ćemo i dvoje srpskih svjedoka - Sonju Biserko iz Helsinškog odbora i Gordanu Knežević iz Radija Slobodna Evropa", kazao je jedan od Ganićevih odvjetnika, Stephen Gentle.

Među svjedocima koje namjerava izvesti britansko tužiteljstvo je jedan od ljudi koji su bili u napadnutoj koloni u Dobrovoljačkoj ulici, kao i zamjenik srpskog tužitelja za ratne zločine Milan Petrović.

Prvog dana pretresa na površinu su u ponedjeljak međutim izašle zanimljive pojedinosti oko svjedoka koji se neće pojaviti u Londonu, iako je to možda bilo planirano.

Predstavnik britanskog tužiteljstva je u jednom trenutku spomenuo zaštićenog svjedoka "A". Ta osoba je srpskim tužiteljima dala iskaz u kojem tereti Ganića. Sudac je pitao da li će taj svjedok biti doveden u London. Tužitelj je odgovorio da neće zato što je obrana došla do imena tog svjedoka, stupila s njim u kontakt i prijetila mu.

Ganićevi branitelji su trenutno ustali i to odlučno demantirali. Rekli su da ne znaju identitet toga zaštićenog svjedoka, ali da je ta osoba povukla iskaz protiv Ganića, rekavši da ga je dala nakon što su joj srpski tužitelji ponudili nagradu.

Stvar je ostala neraščišćena u sudnici, a po izlasku iz nje niko o tome nije htio ni riječ da kaže, prenosi BBC.

Zamjenik srpskog tužitelja Milan Petrović rekao je samo da prema njegovim saznanjima zaštićeni svjedok "A" nije povukao iskaz, ali da ne želi reći bilo što drugo jer bi to moglo nanijeti štetu tome svjedoku.

Ganićev branitelj Stephen Gentle je odbio odgovoriti na pitanje kako je obrana došla do podatka da je taj svjedok povukao iskaz. Rekao je samo da bi ta priča trebala biti jasnija u nastavku procesa.

Pretres se nastavlja u utorak i trajat će do srijede sljedeće sedmice. Prvostepena presuda, na koju postoji mogućnost žalbe, očekuje se sedmicu ili dvije nakon toga.