Raffi Gregorian
0

"Oni koji negiraju genocid su dio prošlosti"

FENA
Raffi Gregorian
Raffi Gregorian
Prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian boravio je danas u radnoj i oproštajnoj posjeti Srebrenici.

U Memorijalnom centru Potočari položio je cvijeće na spomen obilježje i odao poštu srebreničkim Bošnjacima, ubijenim u genocidu jula 1995. godine.

Gregorian je potom razgovarao sa majkama Srebrenice koje već 15 godina tragaju za istinom.

Sa Hatidžom Mehmedović, predsjednicom Udruženja „Srebreničke majke“, Gregorian je razgovarao pored tri svježa mezara, gdje su ovog 11. jula sahranjeni Hatidžin muž i dva sina.

"Učinite nešto da se ovo više nikad i nikome ne ponovi. Ako sada prešutite, zlo će se vratiti. Ne želim da se to desi ni jednoj majki na ovom svijetu, bez obzira na boju kože i vjersku pripadnost. Majka je majka, a dijete je dijete. Naša djeca nisu imala pravo na djetinjstvo, ali dajte nama šansu da saznamo istinu. Istinu bar donekle znamo, a pravdu čekamo", izjavila je Hatidža pored mezara svoje djece i muža.

Obraćajući se Hatidži i drugim majkama, Gregorian je izjavio da će pravda biti zadovoljena i da će i Ratko Mladić, jedan od najodgovornijih za zločin i genocid u Srebrenici, biti priveden licu pravde.

"Ovdje se dogodio zločin protiv vas, protiv svih nas i zato odgovorni za genocid treba da budu privedeni. Riječi 'Nikad se ne ponovilo' ne znače ništa ako mi ne preduzmemo novi korak. Jučer smo reagovali, a onima koji poriču zločin i genocid, treba okrenuti leđa. Oni su dio prošlosti i treba gledati u bolju budućnost", bio je komentar Raffi Gregoriana.

Majke Srebrenice zahvalne su međunarodnim organizacijama koje su osudile one koji još uvijek poriču genocid, ali to nije dovoljno.

Hatidža Mehmedović je istakla da nije samo dovoljno okrenuti leđa onim koji poriču genocid.

"Oni će i dalje nastaviti da se tako ponašaju", treba ih sankcionisati, dodala je Mehmedović.

Raffi Gregorian razgovarao je potom sa rukovodstvom općine Srebrenica, a učestvovao je i u diskusiji na predavanju studentima - učesnicima Ljetnjeg istraživačkog univerziteta.