Ured visokog predstavnika
0

Oni koji blokiraju politički proces ne mare za građane

Piše: F. Borić
Inzko: Razmatra naredne poteze
Inzko: Razmatra naredne poteze
Visoki predstavnik Valentin Inzko pozvao je stranke u četiri kantona koje blokiraju politički proces da pokažu da su zabrinute za dobrobit građana barem isto koliko i međunarodna zajednica.

Ovo je za Sarajevo-x.com saopšteno iz Ureda visokog predstavnika, a na upit da Inzko prokomentira izjavu predsjednika Hrvatske demokratske zajednice 1990 Bože Ljubića da je bolje blokirati proces uspostave vlasti, nego da se ona uspostavi "ne poštujući duh BiH, ne uvažavajući izborni legitimitet jednog konstitutivnog naroda i već isproban sporazum o rotaciji predstavnika naroda na ključnim pozicijama u zemlji".

Ljubić i Dragan Čović insistiraju da na čelu Vijeća ministara bude Hrvat iz jednog od dva HDZ-a. Za svoje dvije stranke kažu da imaju 90-postotni legitimitet Hrvata u BiH, dok njihovi politički protivnici, Hrvatska stranka prava i Narodna stranka Radom za boljitak tvrde da je odnos dva bloka 50:50 ili, u najgorem slučaju, 60:40, uz opasku kako je "devedesetka" dobila mandate i glasove na politici oprečnoj Čovićevoj. U četiri kantona sa hrvatskom većinom kantonalne skupštine još nisu formirane, ne postoje skupštinski organi niti su izabrani delegati u Dom naroda Federacija BiH, zbog čega nije formirana ni Vlada FBiH. "Kvaka" leži u tome što se izvršna vlast u ovom entitetu može formirati bez Čovića i Ljubića, odnosno njihovi delegati nemaju dovoljno glasova da sruše tako koncipiranu vladu. Otud i izjava Bože Ljubića.

"Visoki predstavnik trenutno razmatra koje akcije da preuzme ako političari u FBiH ostanu gluhi na potrebe i probleme njihovih građana", saopćeno je iz OHR-a.

Inače, visoki predstavnik je već obznanio da će donijeti odluku o privremenom finansiranju Federacije ukoliko se ne vlast ne formira do kraja mjeseca.

Također, u sličnim situacijama 2001. i 2007., kada se također kasnilo sa formiranjem vlasti u pojedinim kantonima kao i Federaciji, OHR je bio mišljenja da se Dom naroda FBiH, ukoliko je izabrana većina delegata, može sastati i legalno raditi. Dosad je izabrano 30 od 58 delegata.