Koalicija nevladinih organizacija
723

"Omogućiti izjašnjavanje kao Bošnjak po nacionalnosti"

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Koalicija nevladinih organizacija - udruženja, okupljenih u sklopu kampanje "Bitno je biti Bošnjak", a koja je pokrenuta u povodu popisa stanovništa u BiH u aprilu naredne godine, danas je u Sarajevu prezentirala zajedničku izjavu, istaknuvši značaj predstojećeg popisa za budućnost bošnjačkog naroda i države Bosne i Hercegovine.

"Ističući potrebu očuvanja i afirmacije historijskog, hiljadugodišnjeg imena Bošnjak, pozivamo sve državljane Bosne i Hercegovine bošnjačkog etničkog prijekla da ne dozvole pokušaj podjele tog naroda na osnovi teritorijalnog ili vjerskog izjašnjavanja", navodi se u zajedničkoj izjavi u vezi s kojom su na pres-konferenciji govorili predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudin Tokić i predstavnici udruženja koja podržavaju spomenutu kampanju - Ensar Mulaosmanović, Sedad Bešlagić, Hako Duljević i Asmir Hodžić.

Pozvali su na spriječavanje podjele Bošnjaka na Bosance, Hercegovce i Muslimane s velikim, ili malim početnim slovom, ocjenivši to zamkom kojom se pokušava falsificirati stvarni broj Bošnjaka u BiH, te podsjećajući na dugu historiju osporavanja/negiranja odrednice Bošnjak, odnosno pripadnosti bošnjačkom narodu.

Kako je rečeno, a što je i u prezentiranoj izjavi jasno potcrtano, neophodno je osigurati pripadnicima bošnjačkog naroda mogućnost da se na popisu stanovništva u aprilu naredne godine izjasne da su po nacionalnosti Bošnjaci, da govore bosanskim jezikom, odnosno da im je vjeroispovjest islamska.

Kampanju pripreme za predstojeći popis stanovništva pod nazivom "Bitno je biti Bošnjak" inicirao je Bošnjački pokret za ravnopravnost naroda, s ciljem da svim državljanima Bosne i Hercegovine bošnjačkog etničkog porijekla, u zemlji i inozemstvu omogući izjašnjavanje kako je spomenuto.

Prezentiranu izjavu dosad je potpisalo deset udruženja, a učešće u spomenutoj kampanji najavilo je 20 nevladinih organizacija.

U sklopu Kampanje bit će upriličene javne tribine, naučni skupovi i okrugli stolovi, a planirano je i štampanje publikacija, brošura i plakata, kao i pripremanje audio i video materijala, koji će biti prezentiran u elektronskoj (Internet), ili emitiran u tekstualnoj formi.