BiH
0

Omerović: Osiguranje bolje zdravstvene zaštite za povratnike u Srebrenicu, Miliće i Bratunac

FENA
Federalni ministar zdravstva Safet Omerović saopćio je novinarima da je Vlada Federacije BiH danas donijela odluku kojom se treba osigurati bolja zdravstvena zaštita za povratnike u Srebrenicu, Bratunac i Miliće.

Odluka o finansiranju zdravstvene zaštite povratnika u Srebrenicu, Bratunac i Miliće u zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH donesena je u duhu inicijative povratnika u Srebrenicu i Rezolucije o Srebrenici koju je usvojio Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

Ta odluka, kako je dodao, omogućava da se bolnički nivo zdravstvene zaštite za povratnike u Srebrenicu, Miliće i Bratunac može obavljati na teritoriji privremenog boravka u FBiH, gdje su ljudi bili od izbjeglištva do povratka.

-Način na koji će to ostvarivati je da bi primarna zdravstvena zaštita trebala biti odrađivana u mjestu stanovanja, a bolnička zdravstvena zaštita na mjestu privremenog boravka, kazao je Omerović.

S obzirom na to da je bio zahtjev da se problemi zdravstvene zaštite povratnika u Podrinje rješavaju urgentno, te da su kantoni finansijeri zdravstvenih usluga i da neki ne bi mogli podnijeti takav finansijski teret, Vlada je prihvatila prijedlog resornog ministarstva da taj finansijski trošak snosi federalni fond za solidarnost.

To znači da realizacija ove odluke neće opteretiti budžet, kazao je Omerović, ali bi u budućnosti rebalansom budžeta trebalo iznaći rješenje da to ipak bude budžetska stavka.

Što se tiče štrajka zdravstvenih radnika u Federaciji BiH Omerović je kazao da je ranije formirana radna grupa koja je napravila radni materijal, odnosno prijedlog mjera s pet tačaka koji bi mogao dovesti do ispunjenja zahtjeva Nezavisnog strukovnog sindikata.

Glavna odgovornost i eventualna mogućnost za rješavanje problema je na kantonima, kazao je Omerović.

Vlada je prema njegovim rječima usvojila izještaj i prijedlog mjera i izrazila spremnost da u svom domenu aktivno participira.