Federalni ministar zdravstva
0

Omerović: "Nema mjesta panici zbog nove gripe"

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Federalni ministar zdravstva Safet Omerović rekao je danas da je do sada u Federaciji BiH od virusa novog gripa oboljelo 127 lica, ali da nema mjesta panici.

"Prije dvadesetak dana oboljevanje je bilo sporadično u FBiH, odnosno u BiH, ali situacija se mijenja iz dana u dan i broj oboljelih je veći. Zdravstveni sektor u FBiH spreman je za eventualnu epidemiju i zasad nema mjesta za paniku, niti za obustavljenje školske nastave, javnih skupova i manifestacija", istakao je Omerović, obraćajući se na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

On je napomenuo da u FBiH ima dovoljno antiviralnih lijekova, da su naručene i dječije doze ovih medikamenata i da se prve količine vakcina očekuju prije Nove godine ili početkom 2010.

Federalni ministar zdravstva je naglasio da ima potrebe za "socijalnom distancom" koja podrazumijeva razdaljinu od metar ili metar i po u kontaktu sa licima koje imaju simptome slične sezonskom gripu.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio je na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o veterinarstvu, koji mora usvojiti i Doma naroda federalnog parlamenta da bi stupio na snagu.