BiH
315

Omer Ibrahimagić: 1. mart je najvažniji praznik građana BiH

Piše: E. Mušinović
Omer Ibrahimagić (Foto: Klix.ba)
Omer Ibrahimagić (Foto: Klix.ba)
Emeritus Omer Ibrahimagić, koji je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu proveo više od četrdeset godina u svojstvu profesora na predmetima politički sistem SFR Jugoslavije, politički sistem Bosne i Hercegovine te osnove države i prava, ističe da je 1. mart najvažniji praznik građana Bosne i Hercegovine, jer je BiH tog dana prestala služiti vanjskim autoritetima.

"Te godine BiH je iskoristila svoje pravo da u procesu raspada Jugoslavije zatraži od Evropske zajednice nezavisnost i suverenost. S obzirom na to da je u članu jedan Dejtonskog ustava rečeno da Republika BiH nastavlja svoje postojanje kao država sa članstvom u Ujedinjenim narodima i drugim međunarodnim organizacijama pod imenom BiH, to znači da Zakon o danu nezavisnosti koji je usvojila Parlamentarna skupština RBiH važi sve dok ga ne izmijeni Parlamentarna skupština BiH. Podsjećam vas da Zakon do danas nije izmijenjen", kazao je Ibrahimagić.

Prokomentarisao je i odnos zvaničnika iz entiteta Republika Srpska prema Danu nezavisnosti BiH tvrdeći da RS nepriznavanjem 1. marta kao Dana nezavisnosti BiH krši Dejtonski mirovni sporazum, dok visoki predstavnici međunarodne zajednice tome ne pridaju nikakvu pažnju.

"Dan nezavisnosti BiH ne samo da se ne obilježava na prostoru entiteta RS, nego se ne obilježava ni u kantonima sa većinskim hrvatskim stanovništvom, iako su hrvatski građani masovno izašli na referendum i odlučili da BiH bude nezavisna i suverena država", zaključio je Ibrahimagić.

Kasim Trnka, profesor ustavnog prava na više pravnih fakulteta u zemlji smatra da je 1. mart od izuzetnog značaja za BiH, jer su tog dana gotovo dvije trećine građana na referendumu odlučile da BiH treba biti nezavisna i samostalna država, čime su zvanično raskinuti državni i pravni odnosi BiH u okviru bivše Jugoslavije.

"Od tada je BiH počela svoj put kao nezavisna i samostalna država i uskoro je postala priznata od međunarodne zajednice. S obzirom na to da su Hrvatska i Srbija priznale nezavisnu i suverenu BiH i domaće političke snage bi trebale prihvatiti činjenicu da je BiH 1. marta 1992. godine postala nezavisna i suverena država. To niko ne može osporiti", rekao je Trnka.

Trnka je u svojstvu eksperta za ustavno pravo učestvovao u cjelokupnom pregovaračkom procesu i zaključivanju Vašingtonskog i Dejtonskog mirovnog sporazuma, te se ovom prilikom osvrnuo i na dejtonski ustavni koncept BiH.

"Ustav BiH ne jača ono što je zajedničko, već ono što je posebno, odnosno nacionalno. Kada je pravljen Dejtonski mirovni sporazum, svima je bilo jasno da će u početku BiH biti teško održiva bez intervencija međunarodne zajednice. Međutim, moramo se podsjetiti da su intervencije međunarodne zajednice od 1995. godine do danas izuzetno smanjene. Danas imamo visokog predstavnika koji je samo latentni predstavnik međunarodne zajednice, gotovo neaktivan, ali ipak postoji kao upozorenje onim snagama koje bi htjele da dovedu u pitanje postojanje države BiH", zaključio je Trnka.