BiH
0

Ombudsmeni BiH: Prava djece se krše zbog loše ekonomske situacije

FENA
Ombudsmeni Bosne i Hercegovine se pridružuju svim nadležnim institucijama, nevladinim organizacijama, roditeljima i djeci koji različitim aktivnostima obilježavaju Dječiju nedjelju, saopćeno je iz ove institucije.

Iz Institucije ombudsmena ističu da se putem aktivnosti Odjela za praćenje prava djece pri ovoj instituciji kontinuirano radi na unapređenju zaštite i ostvarivanja prava djece u Bosni i Hercegovini.

"Na osnovu trogodišnjeg rada Odjela za praćenje prava djece, opća je ocjena ombudsmena da se prava djece u našoj državi najčešće krše zbog loše ekonomske i socijalne situacije u državi. Također, postoji problem odsustva statističkih podataka, analiza, procedura, standarda i normativa, zasnovanih na profesionalnim principima, uslijed čega je veoma teško stvoriti sliku stvarnog stanja dječijih prava u BiH", navodi se u saopćenju.

Ombudsmeni BiH, nadalje, smatraju da postoji stalni jaz između zakonodavstva i njegovog provođenja, kao i manjak budžetskih izdvajanja za djecu i ostvarivanje njihovih prava.

U nastojanju da daju puni doprinos u poštivanju dječijih prava, ombudsmeni i osoblje Odjela za praćenje prava djece i ove godine poduzeli su niz aktivnosti i mjera radi promoviranja prava djece od kojih se izdvajaju istraživanja o pravima djece, edukacije u školama, kao i izrada specijalnih izvještaja, navodi se.