BiH
2

Ombudsmeni BiH: Osigurati ravnopravan tretman LGBT populacije

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Povodom 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, Ombudsmeni BiH ističu da, iako Bosna i Hercegovina spada u grupu zemalja koja ima snažan pravni okvir za zaštitu prava LGBT populacije, postoji nesklad između visokih normativnih standarda sa jedne strane i uživanja tih prava u praksi sa druge strane.

U saopćenju Ombudsmena se navodi da se LGBT osobe svakodnevno susreću sa stereotipima i predrasudama, a priznavanje njihovih prava zavisi od otvorenosti i spremnosti društvene većine da toleriše različitost i od političke volje državnih institucija i funkcionera.

Institucija ombudsmena je centralna institucija za zaštitu od diskirminacije po svim osnovama, uključujući i po osnovu seksualnog opredijeljenja, i svoj postupak istraživanja provodi na odgovoran i povjerljiv način.

"Nikome ne smije biti uskraćeno bilo koje pravo u svim oblastima privatnog i javnog života samo zbog toga što je drugačije seksualne orijentacije. Institucija ombudsmena poziva sve organe vlasti da jačaju svoje kapacitete kako bi promtno odgovorili na sve vrste nasilja i fizičkih napada na pripadnike LGBT populacije", saopćili su Ombudsmeni BiH.