BiH
0

Ombudsmen BiH u posjeti školama u Zavidovićima

FENA
Zavidovići
Zavidovići
Pomoćnica Ombudsmena i šefica Odjela za praćenje prava djece Institucije Ombudsmena za ljudska prava BiH Aleksandra Marin Diklić u srijedu će posjetiti Drugu osnovnu školu, a u četvrtak Gimnaziju „Rizah Odžečkić“ u Zavidovićima, gdje će u okviru kreativne radionice razgovarati sa učenicima o pravima djeteta i ulozi Ombudsmena u zaštiti tih prava.

Aktivnosti ovog tipa realiziraju se već treću godinu pod nazivom „Ombudsmen u vašoj školi“, a u saradnji sa organizacijom Save the Children i predstavljaju jedan od vidova dječije participacije u radu Institucije.

Pored edukacije djece o njihovim osnovnim pravima, istovremeno se na ovaj način želi promovisati rad Odjela, a svakako se i od djece dobijaju značajne povratne informacije o njihovim problemima u ostvarivanju prava.

Posjeta lokalnoj zajednici će se, također, iskoristiti za posjetu nadležnim organima koji se bave zaštitom dječjih prava radi ukazivanja na značaj njihovog rada i podršku Institucije Ombudsmena za ljudska prava BiH, posebno s aspekta aktivnosti Odjela za praćenje prava djece, saopćeno je iz ove institucije.