BiH
220

Ombudsmani za ljudska prava će ispitati slučaj osnovaca iz Busovače koji su se maskirali u vojne uniforme

Piše: N. N.
Osnovci iz Busovače u vojnim uniformama
Osnovci iz Busovače u vojnim uniformama
Protekle sedmice na društvenim mrežama objavljene fotografije osnovaca iz Busovače koji su se, povodom maškara, preobukli u vojne uniforme pri čemu su nosili plastične pištolje i puške imitirajući pravu vojnu jedinicu. No, nije ovo jedini primjer kada maloljetnici, različitim povodima, oblače vojne uniforme što otvara pitanja da li se krše određena prava djece.

Jedan od razreda Osnovne škole u Busovači tokom nedavnih maškara u povorci bio je u maskirnim uniformama, sa beretkama, trakama i šljemovima na glavama, a neki su bili i 'naoružani' igračkama pušaka i pištolja. Malo prije toga i maloljetnici iz Bihaća fotografisali su se u vojnim uniformama u prisustvu gradonačlenika Emdžada Galijaševića

Institucija ombudsmena/ombudsmana za ljudska prava koja, između ostalog, promoviše međunarodne standarde u Bosni i Hercegovini, ima i odjel koji se bavi zaštitom prava djece. Iz ove Institucije su potvrdili za Klix.ba da će istražiti pomenuti slučaj po službenoj dužnosti te će, nakon uvida u sve detalje, donijeti odluku o konkretnom slučaju.¸

Osnovci iz Busovače u vojnim uniformama
Osnovci iz Busovače u vojnim uniformama

"Uvažavamo pravo djeteta na očuvanje identiteta, shodno odredbama Konvencije o pravima djeteta, s obzirom da običaji i vjerovanja (konkretno maškare) jednog kraja, pored imena, državljanstva, porodičnih veza itd, čine identitet djeteta. Također, djeca imaju pravo na slobodno vrijeme, rekreaciju i kulturne aktivnosti, što podrazumijeva njihovo učešće u svim kulturnim i umjetničkim aktivnostima. Međutim, ostvarivanje navedenih prava (član 8. i 31. Konvencije) ne može biti u suprotnosti sa drugim pravima iz Konvencije ili da druga prava isključuje (npr. pravo na privatnost djeteta, pravo na zaštitu od bilo kojih oblika iskorištavanja)", kažu iz Institucije ombudsmana za ljudska prava za Klix.ba

O konkretnom primjeru Ombudsmani nemaju saznanja, a navode da je teško na osnovu pretpostavki ustanoviti kršenje prava.

Ipak, napominju da medijski navodi, ukoliko su tačni, svakako zaslužuju pažnju nadležnih organa i potrebu da se reaguje, isključivo u najboljem interesu djece.

"Ombudsmani ne mogu cijeniti i tvrditi da je došlo do kršenje prava u konkretnom slučaju, bez provedenog postupka istraživanja u skladu sa odredbama Zakona o ombudsmanu za ljudska prava Bosne i Hercegovine. Imajući u vidu nadležnosti i ovlašćenja Ombudsmana, a cijeneći najbolji interes djeteta, Ombudsmani će pokrenuti postupak po službenoj dužnosti, kako bi se ispitali navodi i utvrdilo činjenično stanje u konkretnom slučaju", kažu iz ove institucije.

Maloljetnici iz Bihaća u vojnim uniformama
Maloljetnici iz Bihaća u vojnim uniformama

Ombudsmani su svjesni da su u pitanju jako osjetljive stvari i u svakom pojedinačnom slučaju treba sagledati sve relevatne aspekte u ostvarivanju prava djeteta. Prije svega, u konkretnom slučaju, trebalo bi ustanoviti i istražiti kompletan događaj, potom da li su roditelji znali za manifestaciju, ko je organizovao aktivnosti, da li su djeca imala izbora prilikom odabira kostima ili uloga za maškare, da li su se pitali za mišljenje, da li su sudjelovali u kreiranju događaja itd.

"Ukoliko se tokom postupka istraživanja ustanovi da postoji zloupotreba, odnosno kršenje njihovih prava djece ili ugrožavanja prava i interesa, Ombudsmani reaguju donošenjem Preporuke. Preporukom se preporučuje nadležnom organu da prestane sa kršenjem prava, ali i da odgovarajućim mjerama u budućnosti spriječe moguće zloupotrebe i kršenje prava, odnosno da djeluju preventivno", pojašnjavaju za Klix.ba iz Institucije ombudsmena/ombudsmana za ljudska prava.

Vezani članci