BiH
0

Ombudsmani BiH pripremaju izvještaje o stanju novinara i LGBT osoba u BiH

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ombudsmani Bosne i Hercegovine pripremit će, na zahtjev parlamenta BiH, izvještaj o poziciji novinara i slobodi izražavanja, što je važno u okviru procesa približavanja BiH Evropskoj uniji i stanja o napretku na tom putu.

"Također, sačinjena je i prva varijanta specijalnog izvještaja o LGBT populaciji u BiH, a značajan partner u nastavku posla bit će nam i nevladine organizacije", istakla je danas ombudsman Bosne i Hercegovine za ljudska prava Jasminka Džumhur.

S predstavnicima nevladinog sektora s područja zapadne BiH, ombudsmani su danas u Banjoj Luci održali radno-konsultativni sastanak radi razmjene informacija i iskustava u zaštiti i promociji ljudskih prava.

"Građani se često samoorganiziraju s ciljem ostvarivanja vlastitih ciljeva ili podrške određenih grupacijama", podsjetila je Džumhur ističući da stoga i ova institucija nastoji da uspostavi saradnju s NVO sektorom da bi razmijenili informacije i pokušali definirati prioritete u saradnji.

Najavila je za 3. maj i uredovne dane u Bijeljini, koji se već duže vrijeme organiziraju u Tuzli, a u planu je da se održe i u Doboju te Bihaću.