BiH
0

Ombudsman Popović uputio preporuku Vijeću ministara BiH

FENA
Sud BiH
Sud BiH
Ombudsman za ljudska prava BiH Vitomir Popović uputio je preporuku Vijeću ministara BiH da odmah preduzme sve neophodne radnje u cilju usklađivanja Krivičnog zakona BiH, te izvrši brisanje člana 4a. krivičnog zakona BiH i time se omogući procesuiranje ratnih zločina pred Sudom BiH prema Krivičnom zakonu bivše SFRJ.

Popović je na pres-konferenciji u Banjoj Luci priznao da ovu preporuku nisu potpisala niti su se sa njom složila druga dvojica ombudsmana iz reda hrvatskog, odnosno bošnjačkog naroda.

"Hrvatski ombudsman nije se izjasnio o ovom dokumentu, dok se bošnjački jednostavno oglušio na ovu preporuku", kazao je Popović.

On je, između ostalog, rekao i da različita primjena materijalnog prava u vezi s procesuiranjem ratnih zločina od Suda BiH i entitetskih sudova teško se može pomiriti s fundamentalnim ljudskim pravima kao što je pravo na jednakost pred zakonom.

Obrazlažući razloge za ovu preporuku, on je u naglasio da je članom 4a. KZBiH napravljena nepotrebna konfuzija u vezi s primjenom relevantnog materijalnog prava na suđenje za ratne zločine u BiH.

Naveo je da je preporuku izdao u cilju prevazilaženja navedene konfuzije te osiguranja najvišeg nivoa poštovanja ljudskih prava optuženih za ratne zločine i žrtava.

Ističući da KZBiH predviđa oštrije sankcije za ona djela koja su na isti način bila predviđena KZSFRJ, na taj način što povisuje zakonski minumum kazne i utvrđuje kaznu dugotrajnog zatvora, Popović je kazao da iako se može tvrditi da je KZBiH blaži zbog toga što ne predviđa smrtnu kaznu, sadržanu u KZSFRJ, treba naglasiti da je KZSFRJ utvrdio opći minumum kazne od 15 dana i opći maksimum od 15 godina, te predvidio da za krivična djela za koja je propisana smrtna kazna, sud može izreći i zatvor od dvadest godina.

"Smrtna kazna kao krivična sankcija je zabranjena protokolom 6. uz Evropsku konvenciju koja ima prioritet nad svim zakonima u BiH, te prema tome njezina primjena ne dolazi u obzir. Jedini mogući zaključak u ovom pogledu je da je KZSFRJ blaži po učinioca od KZBiH", kazao je Popović.

Međutim, kako je dodao, kontrovezno član 4a. omogućuje retroaktivnu primjenu KZBiH i omogućuje izricanje težih kazni za krivična djela učinjena u vrijeme važenja KZSFRJ, što po ocjeni Ombudsmana čini KZBiH neusaglašenim s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.

Podsjećamo, grupa pritvorenika i osuđenika u Kazneno-popravnom zavodu Kula, optuženih ili osuđenih za počinjena krivična djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava, stupila je u štrajk glađu jer su nezadovoljni primjenom zakona po kojem im se sudi pred Sudom BiH.

Vijeće ministara ima rok od tri mjeseca da se izjasni o ovoj preporuci ombudsmana Popovića.