BiH
0

Ombudsman Pašić iznenađen Popovićevom posjetom KPZ Kula

FENA
KPZ Kula, Foto: FTV
KPZ Kula, Foto: FTV
Ombudsman Bosne i Hercegovine Safet Pašić iznenađen je posjetom ombudsmana za ljudska prava Vitomira Popovića optuženima za ratne zločine koji se nalaze u KPZ Kula u Istočnom Sarajevu, a zabrinut je zbog izjave državnog ministra pravde Slobodana Kovača da "sudija i predsjednik suda treba sadašnji zakon da stave pod lupu i vide o čemu se radi".

Zbog svega navedenog, Pašić je smatrao obavezom da se oglasi saopćenjem za javnost. U njemu je naglasio kako nije upoznat s namjerom ombudsmana Popovića da posjeti optužene u "Kuli" i kako smatra da bi ministar Kovač, kao najviši predstavnik izvršne vlasti u toj oblasti, trebalo da zna da se ni on ne smije miješati u sudsko procesuiranje i utjecati na sudske odluke.

Pašić je istaknuo da je Popovićeva posjeta optuženima uslijedila na dan i u vrijeme kada je u Banjoj Luci, uz prisustvo predstavnika OSCE-a, održavan važan sastanak u vezi s objedinjavanjem Institucija ombudsmana u BiH. Na tom sastanku je trebalo da bude i Vitomir Popović.

U saopćenju je Pašić naveo da je Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH razmatrala predstavku optuženih za ratne zločine vezano za primjenu zakona iz oblasti krivičnog zakonodavstva te da je sredinom maja prošle godine dala i odgovor. Potpisala su ga sva tri državna ombudsmana, uključivo Vitomir Popović. U njemu je izražen jasan stav kako je riječ o žalbenim navodima procesno-pravne prirode, što je u isključivoj nadležnosti sudova i izvan nadležnosti postupanja Institucije, jer se, prema Zakonu o Ombudsmanu za ljudska prava BiH, ombudsmani ne smiju miješati u proces njihovog odlučivanja. Podnositeljima je ukazano i na to da, ukoliko ne budu zadovoljni odlukama Suda, imaju pravo ulagati pravna sredstva. Zbog toga, zaključio je Pašić, čudi postupak Vitomira Popovića i njegova izjava da Institucija već ima stav o odnosu domaćeg zakonodavstva prema Europskoj konvenciji o ljudskim pravima.

Pašić podsjeća na to da ombudsmani mogu razgovarati i o tome, ali uz prethodan dogovor i detaljnu analizu ovog veoma važnog i kompleksnog pitanja.

Ministru Kovaču poručuje da je, ukoliko već smatra da postojeće zakonodavstvo iz ove oblasti nije dobro ili da postoje neke nejasnoće, imao mogućnost djelovanja, svakako u propisanoj proceduri.

Na kraju je istaknuo da je cilj ovog njegovog saopćenja da zaštiti sudove i sudski sistem u BiH od bilo kakvih pritisaka sa strane te da sav pravosudni sistem u ovoj državi funkcionira nezavisno i samostalno.

To je u skladu i s već usvojenim principom podjele vlasti u BiH na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, zbog čega je i izvršena reforma cjelokupnog pravosudnog sistema u BiH, naveo je Pašić.