BiH
113

Omar i Tarik prvi put skaču sa Starog mosta

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Dva hrabra mlada mostarska skakača Omar Nazečić i Tarik Islamović - Boske danas će prvi put učestvovati na tradicionalnim skokovima sa Starog mosta u Mostaru.

Obojica se slažu da imaju tremu, ali da ljubav prema Mostaru i adrenalin pobjeđuju svaku dilemu da skoče.

Omar je prvi put skočio sa Starog mosta kada mu je bilo 16 godina i kaže da ga nije bilo strah, jer za svakog Mostarca dođe vrijeme kada treba pokušati skočiti.

Naglasio je da su i njegov otac i deda skakali, te da će i on učiti svoju djecu da skaču, jer kako kaže, ta tradicija ne smije nikada prestati.

I Tarik je prvi put skočio s mosta sa 16 godina. Na taj korak se odlučio spontano.

"Niko ne skače odmah sa Starog mosta. Postoje skakaone s kojih smo skakali kao djeca, a moje vrijeme je došlo očito kad sam imao 16 godina", objasnio je.

Kaže da kao dijete nije htio izaći iz Neretve te da su ga starije kolege naučile svemu što treba da zna da bi skočio u Neretvu s visine 27 metara u hladnu vodu.

Ni u jednom trenutku se nije dvoumio, jer kako kaže, "nisi Mostarac ako ne skočiš sa Starog mosta".

Obojica imaju dvije želje, prva je da svi Mostarci i sa istoka i zapada učestvuju na Skokovima i da ova tradicija nikada ne nestane.

Također, pozivaju sve mlade osobe da dođu u Mostar i podrže ovu manifestaciju, jer su Skokovi sa Starog mosta simbol ovog grada.