BiH
0

Olujno nevrijeme nanijelo štete Kliničkom centru Banja Luka

Klix.ba
Olujno nevrijeme koje je zadesilo Banju Luku jučer u poslijepodnevnim satima nanijelo je određenu materijalnu štetu Univerzitetskoj bolnici Klinički centar Banja Luka.

Zbog obimnih padavina i jakog vjetra, u kratkom vremenskom roku jedan dio infrastrukture je oštećen.

Za pacijente i zaposlene nije bilo opasnosti, ali su određeni dijelovi ustanove poplavljeni. Medicinsko osoblje je zaštitilo i izmjestilo pacijente sa mjesta gdje je nadolazila voda.

Zbog velike količine padavina, u kratkom vremenskom roku, zaštitne instalacije na pojedinim mjestima su popustile i napravile poplavu u podrumskim hodnicima i prijemnim ambulantama, a time i materijalnu štetu. Oštećeni su sala za kataterizaciju srca, dnevna onkološka bolnica, podzemni koridori, tehnička etaža, nezavršeni dio prvog sprata i podrum Centralnog medicinskog bloka (CMB), dijelom rađaona, podrum nezavršenog Južnog krila i hirurgija.

Pravovremenom reakcijom Službe za tehničke djelatnosti koja i sada traje, kao i pomoći koju su pružili radnici i drugih službi Univerzitetske bolnice Klinički centar Banja Luka u čišćenju i obezbjeđivanju neometanog rada, spriječena je veća materijalna šteta, saopćeno je iz ove zdravstvene ustanove.

Rukovodstvo ove zdravstvene ustanove je kontaktiralo osiguravajuće kuće kako bi odmah procijenili štetu, te kako bi se oštećene prostorije u najbržem mogućem roku sanirale. Univerzitetska bolnica Klinički centar Banja Luka radi neometano, a zaposleni, koji su radili gotovo cijelu noć još jednom su pokazali posvećenost i predanost pacijentima i ovoj zdravstvenoj ustanovi u vanrednim situacijama.