BiH
109

Olovo: Most Buk oštećen u poplavama bit će popravljen

FENA
Protokol o saradnji u izgradnji mosta Buk u općini Olovo, teško oštećenog u prošlogodišnjim poplavama, potpisan je u Sarajevu.

Izgradnju finansiraju Catholic Relief Services (CRS) i Vlada Zeničko-dobojskog kantona putem Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline, saopćeno je iz CRS-a.

Potpisnici su predstavnik CRS-a za BiH Marc D'Silva i resorni kantonalni ministar Goran Bulajić.

Most Buk je na regionalnom putu od Zavidovića do Zenice. Iznimno je važan za gotovo 9.000 stanovnika općine Olovo kao najbliža saobraćajna veza sa Zenicom, administrativnim centrom Kantona.

Nakon prošlogodišnjih majskih poplava, oštećeni most je tek djelimično u funkciji.

Projekt CRS-a predviđa izgradnju novog mosta širokog šest metara, s novim stubovima i većim lukom radi boljeg protoka vode, čime će biti smanjen budući rizik od poplava i poboljšani uvjeti za brži saobraćaj.

"U proteklih godinu dana smo donatorskim sredstvima USAID-a završili preko 20 projekata obnove infrastrukture (mostovi, sistemi odvodnje, vodovodi, itd.) i još nekoliko ih je u toku te 25 projekata obnove infrastrukture manjeg obima.

Time smo obuhvatili Maglaj, Doboj, Doboj-Jug, Šamac i Domaljevac, no prepoznali smo potrebu da pomognemo i drugim općinama u obnovi vitalne infrastrukture. Stoga je CRS izdvojio privatna sredstva za nekoliko projekata, među njima je izgradnja ovog mosta, za što ćemo sredstva udružiti s Vladom Zeničko-dobojskog kantona", izjavio je Marc D'Silva.

Ministar Bulajić je istaknuo da je nastavak saradnje Ministarstva s CRS-om na području Zeničko-dobojskog kantona od velike važnosti jer se temelji na pozitivnom iskustvu iz prethodnih zajedničkih projekata, uz činjenicu da Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona nije u mogućnosti samostalno finansirati kapitalne projekte obnove nužne infrastrukture.

CRS je agencija Biskupske konferencije SAD-a i djeluje u Bosni i Hercegovini više od 20 godina.

Zahvaljujući opsežnom iskustvu pomoći najugroženijem stanovništvu te dugogodišnjem djelovanju u općinama širom BiH u podršci povratku, rekonstrukciji stambenog fonda i komunalne infrastrukture, psiho-socijalnoj podršci povratnicima i aktivnostima izgradnje mira, CRS aktivno djeluje na rješavanju najurgentnijih potreba građana BiH pogođenih katastrofalnim poplavama u maju 2014. godine.

Trenutno je fokus na obnovi komunalne infrastrukture.