BiH
0

Olli Rehn: Naredni korak za BiH je potpisivanje SAA

Sarajevo-x.com
U zgradi Evropske komisije u Briselu danas je održana press konferencija na kojoj su se novinarima obratili članovi Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i Nebojša Radmanović, komesar za proširenje EU Olli Rehn i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Prema riječima komesara Ollija Rehna naredni korak za Bosnu i Hercegovinu je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA).

“Uvjeren sam da ćemo u aprilu potpisati Sporazum sa BiH. Važno je, ne samo za Evropsku komisiju, nego i za sve zemlje Evropske unije da BiH bude dio Evrope. Slovenija koja trenutno predsjedava i naredna predsjedavajuća Evropske unije - Francuska, svi su uvjereni u evropsku budućnost BiH i zapadnog Balkana”, kazao je komesar Rehn.

„Bosni i Hercegovini je Evropa perspektiva. Evropska unija želi potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH. Pred nama je velika prilika, od nas mnogo toga zavisi. Na sastanku Vijeća za implementaciju mira potvrđen je suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine i odbačena retorika. Ne smijemo propustiti ovu priliku. Nadam se da ćemo odgovoriti zadatku i potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju“, kazao je član Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić. On je naglasio da BiH može u aprilu potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, te da je, kako je rekao, “bitna dobra volja Evropske unije i Brisela”.

Prema riječima člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića Evropa je vrlo ozbiljna u namjeri da se Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju što prije potpiše sa Bosnom i Hercegovinom.

“April nije daleko, a mi ćemo učiniti sve da, nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što prije dobijemo kandidatski status”, kazao je Radmanović i dodao da je Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira završio svoj rad Komunikeom u kojem se navodi da Ured visokog predstavnika ostaje i poslije potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Bosnom i Hercegovinom.

“To je razočaravajuće za mene, u trenutku kada Bosna i Hercegovina pravi krupne korake ka Evropi”, rekao je član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

Na novinarsko pitanje, upućeno komesaru Rehnu, da li je realno da BiH potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju u aprilu, s obzirom na različita mišljenja o nekim pitanjima, komesar je kratko odgovorio - „Da“.