Bivši direktor ostavio velike dugove
0

Olimpijski bazen Otoka duguje dva miliona KM

FENA
Olimpijski bazen Otoka
Olimpijski bazen Otoka
Na sjednici Gradskog vijeća u Sarajevu danas su vijećnici i direktor Javnog preduzeća Olimpijski bazen Otoka Aldvin Torlaković razgovarali o radu i finansijskom poslovanju ovog preduzeća, u kojem najveći problem predstavljaju dugovanja.

S obzirom na to da je u okviru dnevnog reda predstavljena Informacija o Izvještaju o radu i finansijskom poslovanju JP Olimpijski bazen Otoka vijećnik Suljo Agić, te ostali vijećnici iz Stranke demokratske akcije naglasili su da ovo treba da bude izvještaj, a ne infomacija kako bi se mogla razmatrati.

Važno je, istakli su, da se zna zašto su uložena sredstva Grada Sarajeva.

Glavni problem ovog preduzeća jesu dugovanja od oko dva miliona KM, koja su ostvarena dok je funkciju direktora JP Olimpijski bazen Otoka vršio Mujo Gec.

Naime, kako je rečeno na sjednici, sedam dana prije nego što je razriješen dužnosti Gec je zaposlio još 16 ljudi, te ostavio dugovanja, koja su najveća prema AWG Gama sigurnost Sarajevo i Sarajevogasu.

Iz tog razloga novi direktor Aldvin Torlaković smatrajući da su do sada plaće radnicima bile enormno visoke predložio je smanjenje plaća radnicima za 11 posto, u kojem slučaju bi najmanja plaća iznosila 1.050 KM.

Predsjedavajuća Komisije za budžet i finansije Arijana Talović predložila je da vijećnici na narednoj sjednici Gradskog vijeća iznesu svoje zaključke o ovoj informaciji, sa čime su se složili i ostali vijećnici.

Zbog finansijske situacije u kojoj se nalazi Olimijski bazen Otoka, vijećnik Denis Muminović (BPS - SH) konstatovao je da se na narednu sjednicu, zakazanu za 18. decembar, pozove stari direktor Gec.

Izgradnjom ovog bazena Sarajevo je dobilo najljepši i najfunkcionalniji objekt ovakve vrste u regiji. Po svojim tehničkim i funkcionalnim karakteristikama pogodan je za organizaciju i održavanje vrhunskih svjetskih, olimpijskih i drugih plivačkih takmičenja jer zadovoljava standarde FINA-e (Međunarodna amaterska plivačka organizacija) i LENA-e (Evropske plivačke lige).