Druga godišnjica
0

FOTO / Olimpijski bazen na Otoci posjetilo oko 500.000 ljudi

Sarajevo-x.com
U prostorijama Olimpijskog bazena Otoka danas je održana pres-konferencija povodom obilježavanja druge godišnjice ovog bazena, a prisutnima se obratio direktor preduzeća, Mujo Gec.

Gec je istakao da je većina zacrtanih ciljeva na početku rada bazena već realizovana, te da se realizaciji strateških ciljeva: edukaciji, razvoju vodenih sportova i plivanju kao rekreaciji posvetilo puno pažnje. Obuku plivanja je dosada obavilo oko 5.000 djece, svaki mjesec se organizuje jedno plivačko ili vaterpolo takmičenje, a za godinu dana bazen je imao oko 500.000 posjeta.

Pokrenuta je inicijativa kod Ministarstva obrazovanja i nauke KS o uvođenju plivanja u nastavni plan i program. Posredstvom tog ministarstva, a u saradnji sa općinama Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilijaš, Vogošća i Hadžići se realizira škola plivanja kroz vannastavne aktivnosti.

"Očekujemo da se u idućoj godini uvede treći nastavni čas tjelesnog odgoja, a samim tim i plivanje u nastavni plan i program", rekao je Gec.

Istakao je i da Grad Sarajevo ima najviše sluha za projekte koji se realiziraju na bazenu, a to su "Sarajevo zdrav grad", u sklopu kojeg se organizuju sljedeći programi: "Bebe plivaju", "Vodeni vrtić", programi za djecu sa poteškoćama u razvoju i djecu sa deformitetima kičme, te program za osobe treće životne dobi.

Sa današnje pres-konferencije
Sa današnje pres-konferencije
Izrazio je nužnost da se formiranje krovnih vaterpolo i plivačkog saveza, koji bi organizovali velika takmičenja.

U saradnji sa Fakultetom za sport i tjelesni odgoj osnovat će se Centar vodenih sportova, koji će okupljati perspektivne i talentovane sportiste, te im omogućiti da napreduju pod stručnim nadzorom, kako bi predstavljali našu zemlju u što boljem svjetlu na međunarodnim takmičenjima.

Povodom obilježavanja druge godišnjice Olimpijskog bazena, u subotu, 28. augusta će se održati Manifestacija "Sport za sve na Olimpijskom", koju će otvoriti gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen.

U sklopu Manifestacije će se održati plivački miting i dvije revijalne vaterpolo utakmice. Na mitingu, u revijalnom dijelu, učestvovat će osobe treće životne dobi, djeca članovi udruženja "Život sa down sindromom", profesori sporta i tjelesnog odgoja, te reprezentativci BiH u sjedećoj odbojci. Svečani defile i otvaranje je predviđeno za 09:30 sati, revijalne utrke u 10:00 sati, a početak takmičenja u 10:30 sati.

Revijalne vaterpolo utakmice su na programu u 16:00 sati GKVS Sarajevo – VK Mladost (juniori) i u 17:30 sati VK Vidra – VK Banja Luka (seniori)

Zbog navedenih takmičenja bazen (sa popratnim sadržajima) neće raditi u subotu, 28. augusta. U nedjelju je, u povodu godišnjice, besplatno korištenje sadržaja bazena za sve građane u terminu od 06:30 do 19:00 sati.

U periodu od 30. augusta do 13. septembra, bazen neće raditi zbog redovnog remonta postrojenja, saopćeno je.