BiH
0

Olimpijske planine spremne za 51. svjetsko vojno prvenstvo u skijanju

FENA
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Oružane snage Bosne i Hercegovine (OSBiH) i Ministarstvo odbrane BiH od 21. do 26. februara na sarajevskim olimpijskim planinama organiziraju 51. svjetsko vojno prvenstvo u skijanju.

Takmičenja na Bjelašnici, Igmanu i Jahorini, dodijeljena su OSBiH u Surinamu, u maju 2009. na kongresu CISM-a, Svjetske organizacije oružanih snaga.

Skijaši će se takmičiti u nordijskom skijanju na 10 i 15 km (Igman), biatlonu za muškarce i žene i patrolnom/štafetnom trčanju (Jahorina - Dvorišta) te veleslalomu na Bjelašnici.

Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić je kazao na danas održanoj konferenciji za medije da se očekuje dolazak oko 350 takmičara iz 24 države koji će biti smješteni u Kasarni ''Rajlovac'' u Sarajevu, čija adaptacija je jedna od posljednjih pripremnih faza prvenstva. On je dodao da su pripreme realizirane prema planu, te da očekuje uspješno vojno prvenstvo.

Na Bjelašnici su prethodno uređene staze za skijanje i snowboard, a okončani su i radovi na skakaonici. Završen je remont vertikalnog transporta i mašina za uređenje staza. Na Igmanu je uređena pet kilometara duga staza za nordijske discipline, a okončana je i montaža smještajnih kapaciteta.

Gradonačelnik Grada Sarajeva Alija Behmen je kazao da je takmičenje prilika da svijetu dokažemo da smo još sposobni organizirati velike sportske manifestacije.

''Takmičari će uživati u bezbjednom okruženju koje naša država i planine mogu pružiti. To danas u svijetu nije mala stvar. Moramo svijetu pokazati ovu ljepotu koja nas okružuje te da smo sposobni ponovo organizirati jedno veliko takmičenje'', saopćio je on.

Na Jahorini, tačnije Dvorištima, adaptirana je staza za održavanje nordijskih disciplina. Gradonačelnik Grada Istočno Sarajevo Vinko Radovanović je izjavio da se uređivanjem staza otvaraju i nove opcije i mogućnosti za razvoj sportova u BiH.

''Staza na Dvorištima će se moći koristiti i u ljetnom periodu, dok bismo se u slučaju dobijanja ''A'' licence mogli kandidirati i za neka od evropskih ili svjetskih nordijskih takmičenja'', objasnio je Radovanović.

Organizatori prvenstva se nadaju da će nakon organizacije vojnog prvenstva imati veće šanse za dobijanje domaćinstva olimpijade mladih 2017. godine.