Sadik Ahmetović
0

"Olakšati dobijanje viza za Francusku za studente iz BiH"

FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović danas se u Parizu susreo s predstavnicima Granične policije i Direkcije za pitanja imigracija Francuske.

Na sastanku je dogovorena daljnja saradnja između Direkcije za pitanje imigracija Francuske i BiH te pokrenuta inicijativa za osnivanje koordinacionog tijela dviju direkcija koje bi se sastajalo jednom godišnje, potvrdio je u telefonskom razgovoru za Fenu ministar Ahmetović.

"Ovim bi se spriječila ilegalna imigracija iz BiH u Francusku i obratno. BiH inače ima jako dobru Službu za strance koja uspješno sprečava ilegalne imigracije. Mislim da bi se našim modelom rada mogle poslužiti i zemlje u regionu", kazao je ministar Ahmetović.

Ahmetović je posjetu Francuskoj ocijenio uspješnom i još jednom ponovio da je Francuska zemlja koja snažno podupire BiH u njenim naporima za dobijanje liberalizacije viznog režima.

"U toku ove posjete inicirano je potpisivanje bilateralnog sporazuma dviju zemalja kojim bi se olakšalo dobijanje viza za bh. državljanje za boravak u Francuskoj", dodao je Ahmetović.

Time, kazao je on, bh. državljani ne bi bili samo turisti u Francuskoj, nego bi se olakšala procedura za dobivanje boravišnih dozvola u Francuskoj za mlade iz BiH koji žele da studiraju odnosno obave prvo profesionalno iskustvo.

"Ovim bi se anulirao zaostatak BiH u odnosu na region. Na ovaj način trebalo bi razgovarati i s ostalim zemljama Evropske unije i pokrenuti potpisivanje sličnih sporazuma", podvukao je Ahmetović.

Ministar Ahmetović ranije se susreo s ministrom za pitanja imigracija, integracije, nacionalnog identiteta i solidarnog razvoja Francuske Ericom Bessonom koji je također snažno podržao što skoriju liberalizaciju viznog režima za BiH.

Stav Francuske je da BiH treba da dobije liberalizaciju viznog režima odmah nakon što Komisija EU da pozitivnu preporuku o ispunjavanju uvjeta.

Pored ministra Ahmetovića, u delegaciji BiH su i Vinko Dumančić, direktor Granične policije, Dragan Mektić, direktor Službe za odnose sa strancima, Bakir Dautbašić, sekretar Ministarstva sigurnosti i Senad Kušević, šef Kabineta ministra.

Delegacija se iz Francuske vraća sutra.