Snijeg prestao padati
0

Olakšano čišćenje puteva do srebreničkih sela

FENA
Srebrenica (Foto: SRNA)
Srebrenica (Foto: SRNA)
Ambasada Narodne Republike Kine u BiH donirat će 10.000 KM kao pomoć koja je namijenjena za ublažavanje posljedica izazvanih snježnim nepogodama u BiH

Jučer su očišćeni i prohodni putevi do naseljenih mjesta u mjesnim zajednicama Kostolomci, Skelani, Osat, Sućeska, Sase i dijelu Potočara i jutros je nastavljeno čišćenje do ostalih odsječenih sela, izjavio je stručni saradnik za poslove civilne zaštite u ovoj općini Hasudin Mustafić.

Dodao je da su vanredne mjere odbrane od elementarnih nepogoda u ovoj općini još na snazi i čišćenje lokalnih puteva i pružanje pomoći ugroženom stanovništvu jer više od polovine sela u ovoj općini odsječeno je od svijeta.

Ekipe civilne zaštite jučer su dostavile pakete hrane za nekoliko socijalno ugroženih i starih osoba u selima Slapovići, Orahovica i Kovačice, dostavljeni su lijekovi za hronične bolesnike i prehlađenu djecu u Ljeskoviku, a danas će paketi biti uručeni dvjema staricama u selu Bajramovići.

Problem je što zbog konstantnog rada i opterećenosti dolazi do kvarova na mašinama za čišćenje snijega i otklanjanje tih kvarova oduzima vrijeme i usporava radove na čišćenju lokalnih puteva, naglasio je Mustafić.

Prestankom padavina, stanje počinje da se poboljšava, olakšano je čišćenje puteva i radovi će trajati dok se ne očiste putevi do svih sela pa i najudaljenije Luke, gdje su mještani zameteni već mjesec dana.