BiH
5

Okusi prirode glavna tema ovogodišnjeg Evropskog dana parkova

Klix.ba
Ispaša u Parku prirode Blidinje
Ispaša u Parku prirode Blidinje
Na Evropski dan parkova, koji se obilježava na današnji dan, WWF podsjeća na važnost nacionalnih parkova i parkova prirode koji su oaze iskonske i netaknute prirode te kulturnog krajolika.

Posjeta takvim zaštićenim područjima najbolji je način da se očuvanje i zaštita prirode na najizravniji način približe javnosti.

Evropski dan parkova proglasila je 1998. godine EUROPARC Federacija) kako bi preko raznih manifestacija i drugih aktivnosti javnost upozorili na značajnu ulogu zaštićenih područja i njihove vrijednosti. Slavi se 24. maja, jer je tog dana 1909. godine u Švedskoj osnovano prvih devet nacionalnih parkova u Evropi, što je označilo početak intenzivnije zaštite prirode na našem kontinentu. Ove se godine obilježava pod motom "Okusi prirode".

Penjači u NP Kozara
Penjači u NP Kozara

"WWF Adria velik fokus svog rada stavlja na saradnju sa zaštićenim područjima, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regiji. Kroz program 'Zaštićena područja za prirodu i ljude', koji provodimo u parkovima Dinarskog luka u osam zemalja od Slovenije do Albanije, promičemo multifunkcionalnu ulogu zaštićenih područja kroz održivo upravljanje prirodnim resursima. Zaštićena područja imaju značajnu ulogu u društvenom i gospodarskom razvoju lokalnih zajednica, poslovnog sektora, ali i stanovništva u cjelini. Drago nam je da je upravo predstavljanje i prepoznavanje dobrobiti koje zaštićena područja nude lokalnom stanovništvu glavna tema ovogodišnjeg Evropskog dana parkova", ističe Martin Šolar, direktor WWF Adria.

Zaštićena područja nisu važna samo zbog jedinstvenosti prirodnih ljepota i biološke raznolikosti, već su vrlo značajna i zbog dobrobiti koje pridonose cjelokupnom društvu. Hrana i zdravlje sve su važnija tema pa tako i slogan ovogodišnjeg Evropskog dana parkova naglašava važnost lokalnih proizvoda te integraciju prirode, ljudi i gastronomije. Na današnji dan u 23 zemlje Evrope uključujući BiH bit će organizirano više od 300 događanja u zaštićenim područjima.