Cvijeće i svijeće u Dobrovoljačkoj
0

Okupljeni prozivali Valentina Inzka, za smrt vojnika krive i generala Kukanjca

Piše: A. Panjeta
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
(Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
U bivšoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu Odbor Vlade RS za obilježavanje značajnih istorijskih događaja obilježio je danas 19. godina od stradanja vojnika JNA. Blizu 100 učesnika iz Republike Srpske položilo je cvijeće na mjestu stradanja vojnika i upalilo svijeće. Incidenata nije bilo.

Iako ih je najavljeno oko 300, tek 100-tinjak osoba iz Republike Srpske danas je u ulici Hamdije Kreševljakovića, bivšoj Dobrovoljačkoj, mirnom šetnjom obilježilo 19. godišnjicu stradanja vojnika JNA.

"Lažete! Nisu vas granatirali! Nije se ono desilo što oni govore!", govorila je jedna od uplakanih žena koja je došla na obilježavanje godišnjice događaja u Dobrovoljačkoj koju su obezbjeđivale jake policijske snage. Dva kordona policije bila su smještena na Drvenija mostu, a zatvoren je bio i most Čobanija. Policajci su bili raspoređeni svud naokolo, a novinari i fotografi odstranjeni su i policija im je zabranila prilaz dijelu Dobrovoljačke ulice u kojoj je polagano cvijeće.

"Pogledajte koliko nas policije obezbjeđuje! Umjesto da svi slobodno u cijeloj BiH dolazimo i obilježavamo mjesta stradanja naših najmilijih! Moj brat Obrad ovdje nije ubijen, njega su brutalno masakrirali", kazala nam je Gordana Gvozdenović koja je došla da se sjeti brata Obrada koji je taj dan poginuo.

"Trebao je i Inzko danas biti ovdje!", dodala je.

Ministar rada i invalidsko-boračke zaštite RS-a Petar Đokić najprije je kazao kako skup nema nikakvu političku pozadinu, nakon čega je događaje u Dobrovoljačkoj ulici 2. i 3. maja okarakterisao "okidačem" koji je rasplamsao rat u BiH koji se do tada svodio na "nekoliko incidenata".

"Radilo se o događaju koji je isplaniran, i nakon kojeg je došlo do proširenja sukoba na teritoriju cijele BiH. Taj dan su u Sarajevu stradala 42 vojnika JNA, a više od 200 ih je zarobljeno i mučeno. General Milutin Kukanjac koji je govorio kako je u Dobrovoljačkoj ubijeno tek sedam vojnika za mene nije relevantan svjedok, jer je on bio ključna osoba odgovorna za svoje vojnike koje nije adekvatno zaštitio i izvukao, te je samim tim i krivac za njihovo stradanje", kazao je Đokić.

Među okupljenima je bio i Milisav Marinković, ujak Zdravka Tomovića koji je, kaže, imao 18 godina kada je ubijen. I on se pitao zbog čega Inzko nije došao na obilježavanje.

"Imao je samo 18 godina, došao sam da mu zapalim svijeću", kazao je, nakon čega su mu organizatori kazali kako je vrijeme predviđeno za obilazak Dobrovoljačke isteklo. Okupljeni su se potom vratili u autobuse te se uputili prema Vracama. Programom ceremonije predviđeno je da u 11.00 sati u Spomen-crkvi na Miljevićima u Istočnom Sarajevu bude služen parastos stradalim pripadnicima JNA.