BiH
1

Oktobarski izbori: Dosad prijavljeno 9.567 bh. građana iz inostranstva

Anadolija
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine do sada je pristiglo 9.567 prijava obrazaca (PRP 1) bh. građana iz inostranstva za glasanje na oktobarskim općim izborima.

Kako je istakla Maksida Pirić, glasnogovornica CIK-a BiH, kao neisporučeno vratilo se 1.266 koverata sa prijavama obrazaca (PRP 2) upućenim na adrese bh. građana koji su glasali na prošlim izborima. 

"Imamo stalne pozive građana i kontaktiranje putem e-maila vezano za prijavu promjene adrese prebivališta u inostranstvu u odnosu na posljednje izbore. Svi oni koji su to uradili, morat će se prijaviti na obrascima PRP 1 za evidentiranje na spisku za glasanje, ukoliko se ne uspije u međuvremenu na njihove nove adrese, tamo gdje se to sazna uputiti PRP 2 obrazac, kao ranijim glasačima", istakla je Pirić.

U skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH, do 29. jula u ponoć traje dostavljanje podataka o promjenama u evidenciji raseljenih lica i evidenciji državljana koji glasaju izvan BiH. Isto važi i za određivanje biračke opcije, po entitetima, za birače iz Brčko distrikta BiH. 

CIK BiH će zaključivanje i potvrđivanje konačnog Centralnog biračkog spiska obaviti 28. augusta u ponoć, a 4. septembra će biti objavljen broj birača za svaku izbornu jedinicu.