BiH
0

Okružni sud u Haagu dozvolio vođenje postupka protiv UN-a

FENA
Okružni sud u Haagu u predmetu koji teče po tužbi "Majke Srebrenice protiv Ujedinjenih naroda i države Holandije“ napravio je presedan u historiji evropskog pa i svjetskog pravosuđa i prvi put dozvolio vođenje postupka protiv UN-a, izjavio je danas Semir Guzin, član međunarodnog advokatskog tima koji zastupa 6.000 tužitelja u predmetu "Majke Srebrenice protiv UN-a i države Holandije".

U ovom predmetu Ujedinjeni narodi su istaknuli prigovor imuniteta u cilju sprječavanja vođenja postupka protiv njih, ali je Sud napravio presedan i donio presudu kojom je obavezao UN da učestvuje u postupku.

"Presuda još nije donesena o meritumu stvari, ali će po prvi put UN morati učestvovati u postupku u kojem će tek onda izaći na vidjelo mnoge stvari koje su pogrešno urađene u predmetu Srebrenica. Mi sada smatramo da će se dozvoljavanjem vođenja postupka protiv UN-a i države Holandije izvršiti ogroman pritisak na tužene i da bi se sada mogli stvoriti realni uvjeti za eventualno postizanje sudske nagodbe", naglasio je Guzin.

Tužitelje zastupa tim advokata iz Holandije i tim advokata iz BiH.