Gradačac
0

Okrugli stol "Ratni zločini na području općine Gradačac"

FENA
U organizaciji Koordinacijskog tijela boračkih organizacija Gradačca danas je u Gradačcu organiziran okrugli stol na temu "Ratni zločini na području općine Gradačac".

Cilj Okruglog stola, kako je istaknuto, je informiranje javnosti o kategoriji ratnog zločina, utjecaju na društvenu sredinu, značaju otkrivanja i procesuiranja počinitelja ratnih zločina na odnose u procesu pomirenja i poduzimanje mjera i radnji na procesuiranju odgovornih za ratne zločine.

Svoju prezentaciju ove problematike imali su predstavnici: Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, predstavnici Odjela za ratne zločine tužiteljstva Tuzlanskog kantona i načelnik Policijske uprave Gradačac.

Istaknuto je da je Policija prema pravosuđu Tuzlanskog kantona uputila 27 predmeta o počinjenim ratnim zločinama nad Bošnjacima i Hrvatima u općini Gradačac a da je svega šest zadovoljilo pravnu proceduru i da je uzeto u dalju obradu.

Ostali predmeti zbog proceduralnih pravnih propusta tokom obrade nisu uzeti u razmatranje.

Tokom minulog rata nad Bošnjacima i Hrvatima u općini Gradačac počinjeni su brojni ratni zločini u kojima je stradalo 155 civila među kojima i znatan broj djece.

Do danas, kako u Hagu tako i pred domaćim sudovima nije pokrenut niti jedan sudski proces protiv počinitelja tih zločina.