Mostar
0

Okrugli stol i donatorska konferencija za rješavanje problema roma

FENA
U organizaciji Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Vijeća Roma Federacije BiH i Romskog informativnog centra danas se u Mostaru održava okrugli stol i donatorska konferencija koji imaju za cilj promoviranje Akcijskog plana za rješavanje problema Roma iz oblasti zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja i zdravstvene zaštite.

Tim povodom pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Maksim Stanišić kazao je u izjavi za novinare kako je namjera Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH da upozna ljude iz regije s projektom "Dekada uključenja Roma 2005.-2015.", i s koracima koje je potrebno poduzeti kako bi se što prije riješili problemi s kojima se susreću Romi.

"Moram kazati kako je ovo prvi put u BiH da se na razini države na ozbiljniji način pristupa rješavanju problema Roma u oblasti obrazovanja, zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja i zdravstvene zaštite. Napravili smo Akcijski plan koji je usvojilo Vijeće ministara BiH i on obavezuje sve razine vlasti da do 2015. godine rade na rješavanju problema Roma iz spomenutih oblasti", kazao je Stanišić.

Po njegovim riječima, država je za ovu godinu planirala izdvojiti tri miliona konvertibilnih maraka za rješavanje problema s kojima se susreću Romi. Međutim, Stanišić je dodao kako to nisu velika sredstva u odnosu na potrebe romske zajednice, ali kako su dovoljna da privuku donatore i druge razine vlasti da pomognu Romima.

Govoreći o održavaju donatorske konferencije i okruglog stola Stanišić je kazao kako se nada da će danas biti dogovorene aktivnosti koje bi u ovoj godini trebalo poduzeti na rješavanju spomenutih problema romske populacije.

"Nadam se kako ćemo danas pokušati riješiti probleme koji su vezani za stambeno zbrinjavanje domicilnih Roma u Mostaru. Naselje za Rome trebalo bi biti izgrađeno na području Bišća Polja u Mostaru i u njegovom sklopu trebao bi se nalaziti i školski objekt kako bi se romska djeca lakše uključila u obrazovni sustav", kazao je predsjednik Udruženja Roma "Neretva" Šemsi Supnaj.

Govoreći o potpisanom Akcijskom planu koji sadrži smjernice za rješavanje problema Roma iz oblasti zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja i zdravstvene zaštite, Supnaj je kazao kako je potrebno izdvojiti 1.400.000 konvertibilnih maraka za izgradnju 30 stambenih jedinica.

Održavanje okruglog stola i donatorske konferencije podržali su međunarodna organizacija World Vision i Europska komisija.