BiH
0

Okrugli sto u Mostaru: O rezultatima proteklih izbora

FENA
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
"Analiza rezultata izbora i njihova medijska prezentacija" tema je okruglog stola koji je danas u organizaciji Fondacije Konrad Adenaur održan u Hotelu "Ero" u Mostaru.

U uvodu okruglog stola sudionicima se obratio Karsten Dümmel, direktor Predstavništva Fondacije Konrad Adenauer u Bosni i Hercegovini. On je, uz ostalo, govorio o očekivanjima koje Evropska narodna stranka (EPP) na neki ima u vezi sa strankama koje su joj bliske, s obzirom da je u aprilu potpisana deklaracija, odnosno zajednička izjava stranaka bliskih EPP-u.

"Fondacija Konrad Adenauer je zajedno s pet stranaka koje su potpisale deklaraciju: SDA, HDZ BiH, HDZ 1990, DSS i PDP potrošila više od pola godine radeći na izradi deklaracije koju su ove stranke potpisale, na zajedničkoj deklaraciji o evropskim vrijednostima koja govori o međusobnom poštovanju stranaka, kulturnih razlika, ekonomskoj pomoći i sličnim poljima moguće saradnje između stranaka. Dakle, pola godine smo zajedno s ovih pet stranaka proveli radeći na deklaraciji i pokušavajući da dobijemo tekst koji će potpisati svih pet stranaka", kazao je u izjavi za novinare Karsten Dümmel.

Dodao je kako oni ne žele da to bude samo mrtvo slovo na papiru već da se te evropske vrijednosti, na koje su se stranke obavezale da će ih poštovati, primijene u obrazovanju vlasti u BiH.

"Mi, kao Fondacija, nadamo se da će stranke potpisnice pronaći put jedna prema drugoj, da će se obratiti jedna drugoj i da će pokušati u obrazovanju vlasti da ispoštuju vrijednosti koje su potpisale u deklaraciji. Nadamo se da će ta deklaracija imati određenu ulogu i pokušat ćemo da evaluiramo, na način kako je to nama moguće, provođenje te deklaracije u praksi", kazao je Dümmel.

Uvodničari današnjeg okruglog stola bili su Milan Šutalo, novinar i glavni urednik internet portala Hrvatski Medijski Servis (HMS) te sociolog Ivan Vukoja iz Instituta za društveno politička istraživanja iz Mostara.