BiH
0

Okrugli sto sa Damirom Arnautom

Sarajevo-x.com
Savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, dr Harisa Silajdžića, ekspert za ustavno-pravna pitanja, Damir Arnaut, u srijedu je u prostorijama Kantonalnog vijeća Mostar Stranke za BiH Hercegovačko-neretvanskog kantona gostovao na okruglom stolu o temi "Naknadni efekti presude Suda u Londonu“.

Podsjećanja radi, Sud u Londonu nedavno je odbacio zahtjev Srbije za izručenjem dr. Ejupa Ganića, člana Predsjedništva BiH u ratnom periodu, u čemu je gospodin Damir Arnaut imao veoma značajnu ulogu.

  Govoreći o oslobađajućoj presudi londonskog suda, gospodin Arnaut je podsjetio na zvaničnu ocjenu britanskog pravosuđa da je srbijansko pravosuđe korumpirano, da je pod političkim uticajem i samim tim nije nezavisno. To bi, po mišljenju gospodina Damira Arnauta, moglo bitno otežati evropske integracije Srbije.

  Budući da je srbijanski tužilac tokom procesa u Londonu priznao da ne postoji nikakav sporazum o povlačenju JNA, na osnovu čega je Ilija Jurišić  osuđen u Beogradu, Arnaut smatra da je ovo sada prilika za oslobađanje Ilije Jurišića i da srbijansko pravosuđe pokaže svoju neovisnost.

Arnaut je takođe istakao da je londonski proces zapravo uspostavio model djelovanja, u slučaju bilo kakvog budućeg pravno neosnovanog ataka na građane BiH, a samim tim i na BiH kao državu.

  Okrugli sto je bio veoma posjećen, a prisutni su se o ovoj temi interesovali kroz niz pitanja.

  Skup je održan u organizaciji Mladih Stranke za BiH KV HNK Mostar.