Svjetski dan turizma
0

Okrugli sto "Perspektive i izazovi razvoja sektora turizma u BiH"

FENA
Povodom 28. septembra - Svjetskog dana turizma, u Delegaciji Evropske komisije u BiH u Sarajevu će u ponedjeljak biti održan okrugli sto o temi "Perspektive i izazovi razvoja sektora turizma u BiH", saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Organizacija tog foruma rezultat je zajedničke inicijative Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Radne grupe za koordinaciju aktivnosti u turizmu u BiH, uz podršku Delegacije Evropske komisije u BiH, koja je prepoznala tu aktivnost kao neophodan tematski pristup sektoru u rješavanju najznačajnijih izazova i potencijala budućeg razvoja turizma u zemlji.

"Stoga, cilj bi bio identifikovati nosioce razvoja politike sektora, trenutne prepreke i potrebe, kao i mehanizme za zajedničke, usklađene aktivnosti svih važnijih aktera i zainteresovanih strana da bi se nadalje stimulisao razvoj i promocija turizma u skladu s direktivama i standardima Evropske unije", navodi se.

Okrugli sto će se baviti komplementarnim spektrom tema relevantnih za budući razvoj turizma u BiH. Nadležne bh. strukture u sektoru turizma predstavit će pregled sektorske politike, najznačajniji bh. akteri ukazat će na perspektive i barijere u sektoru, a neki od najznačajnijih međunarodnih aktera u sektoru turizma predstavit će pregled podrške sektoru turizma.

"Takav pristup trebalo bi da osigura integrirani doprinos svih relevantnih partnera u razvoju sektora što bi rezultiralo konstruktivnoj razmjeni aspekata politika, naučenih lekcija i novih mogućnosti za unapređenje sektora", saopćeno je.

Program konferencije predviđa usvajanje zaključaka, koji će služiti kao preporuka u daljnjem organizovanju sektora turizma u BiH.