Sarajevo
0

Okrugli sto o zaštiti intelektualnih prava

FENA
Ambasada SAD-a u BiH, u saradnji sa Sarajevo Film Festivalom, organizirat će 18. augusta u Sarajevu okrugli sto o zaštiti intelektualnih prava.

Okrugli sto i diskusiju o toj temi vodit će poznati američki pravni stručnjak za područje zaštite intelektualnih prava Joseph Beck, u saradnji s ključnim bh. i regionalnim predstavnicima filmske te drugih industrija koje trpe gubitke zbog piraterije i krivotvorenih proizvoda.

Skupu će prisustvovati i visokopozicionirani predstavnici agencija za provedbu zakona u BiH, najavljeno je danas iz Ureda za odnose s javnošću ambasade SAD-a.

Cilj je razmjena mišljena o zaštiti intelektualnih prava s posebnim fokusom na filmsku industriju, uz podizanje svjesnosti o toj problematici među ključnim učesnicima.

Debata će biti održana s početkom u 11 sati u rezidenciji zamjenice šefa misije SAD-a Judith B. Cefkin.

Efikasna zaštita intelektualnih prava u BiH još uvijek predstavlja veliki izazov.

U saradnji s predstavnicima bh. vlasti na svim nivoima, američka ambasada podstiče veću dosljednost u provedbi postojeće legislative u toj oblasti, kao i poboljšanje u koordinaciji i provedbi zakona na svim nivoima agencija zaduženih za to.

Dodatne metode u provedbi zakona u oblasti zaštite intelektualnih prava su potrebne za priključenje BiH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji i Evropskoj uniji.

Američka ambasada smatra da je građenje institucionalnih kapaciteta u oblasti zaštite intelektualnih prava iznimno važno u ostvarivanju pomenutih ciljeva.