BiH
0

Okrugli sto o brucelozi: Vakcinacija ovaca i koza

FENA
Nakon održanog okruglog stola o temi "Mogućnosti suzbijanja i iskorjenjivanja bruceloze u BiH" održanog 17. decembra u Sarajevu u organizaciji Kancelarije za veterinarstvo BiH i uz učešće predstavnika pomoćnika ministara za veterinarstvo entitetskih ministarstava poljoprivrede, glavnih veterinarskih inspektora entiteta i naučnih i stručnih institucija u BiH jednoglasno je usvojen stav i preporuka da se radi kontrole i suzbijanja bruceloze u BiH prijeđe na model imunizacije (vakcinacije) cjelokupne populacije malih preživara (ovaca i koza).

Ovakav stav je usvojen nakon duže i sveobuhvatne analize stanja bruceloze u oba entiteta i procjene stručnjaka da je model takozvane "masovne vakcinacije" preporučljiv za Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz Kancelarije za veterinarstvo BiH.

Procjenjujući efekte aktivnosti na planu kontrole i suzbijanja bruceloze u BiH, Kancelarija za veterinarstvo se, na dodatni zahtjev entitetskih ministarstava poljoprivrede, opredijelila da formira stručni tim za pitanje bruceloze koji će biti zadužen da pripremi operativni plan koji će biti baziran na upravo usvojenom modelu suzbijanja bruceloze.

To podrazumijeva da će se uz učešće predstavnika entiteta i Brčko Distrikta BiH detaljno razraditi svi tehnički i drugi aspekti neophodni za efikasnu primjenu ove mjere, a Kancelarija za veterinarstvo se stavlja u funkciju aktivne koordinacije jedinstvenih mjera kontrole i eradikacije bruceloze u Bosni i Hercegovini.