BiH
32

Oković o javnim prihodima: Učestvujemo u finansiranju autoputa, a nemamo direktne koristi

Piše: E. A.
Emir Oković (Foto: Klix.ba)
Emir Oković (Foto: Klix.ba)
BPK Goražde našao se u žiži interesovanja uz Sarajevski kanton jer navodno samo ova dva kantona uživaju privilegije po osnovu primjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBIH. Nasuprot tome u BPK Goražde godinama su nezadovoljni raspodjelom javnih prihoda a Vlada i Skupština BPK Goražde u kontinuitetu insisitiraju na definisanju novih kriterija kojima bi se osigurala pravedna i ravnomjerna raspodjela javnih prihoda.

Predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Aida Obuća na sjednici krajem sedmice pokrenula je incijativu da Vlada BPK Goražde i Ministarstvo finansija sačine kompletnu analizu u ostvarivanju javnih prihoda i njihovih efekata za BPK Goražde po osnovu Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBIH, a u cilju njegove izmjene.

“To se posebno odnosi na član 9. toga Zakona u kojem se površina i broj stanovnika kao i broj učenika, definišu kao glavni kriteriji za raspodjelu prihoda”, pojašnjava Aida Obuća, predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde.

Loša pozicija BPK Goražde u dosadašnjoj raspodjeli javnih prihoda mogla bi biti i mnogo teža ukoliko se prilikom izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBIH, bude vodilo kriterijima poput broja stanovnika, veličine kantona ili pak broja učenika u osnovnim i srednjim školama a zaobiđu drugi parametri i pored činjenice da BPK Goražde doživljava procvat u privrednom smislu.

“Pozitivna slika BPK Goražde nije iz razloga što mi imamo povlašten položaj već smo se domaćinski ponašali prema sredstvaima u budžetu, plaće u administraciji, obrazovanju ili drugim oblastima su manje u odnosu na druge kantone, a od instrafstrukturnih projekta koje je finansirala Federacija do sada smo imali vodosnabdjevanje iz kreditnih sredstava i potkrovne stanove. Nije bilo značajnijih investicija koje je FBIH finansirala”, izjavila je Obuća.

U prilog tome ide i činjenica koju ističe premijer BPK Goražde Emir Oković da je kanton od trenutka osnivanja bio u nepovoljnijem položaju jer je u ratu potpuno devastiran. Oković dodaje kako je jedna od posljedica ratnih razaranja veliki iznos budžetskih sredstava koja se izdvajaju u oblasti materijalnog zbrinjavanja civilnih žratava rata. Istovremeno su BPK Goražde zaobišli značajniji infrastrukturni projekti iako učestvuje u finansiranju takvih projekata u drugim dijelovima FBIH.

“Aktuelan je veliki projekat izgradnje koridora 5C u čijem finansiranju učestvujemo a nemamo direktne koristi, ako priču stavimo u odnose između kantona”, ističe Oković.

BPK Goražde uglavnom je zaobišla i podrška kroz federalna ministarstva, pa je sasvim opravdan i zajednički zaključak iznesen prilikom nedavne posjete Visokog predstavnika u BIH, Valentina Inzka da postoji potreba za posebnim statusom ovog kantona. Premijer Oković tvrdi kako broj stanovnika i površina ne mogu biti temeljni kriteriji za raspodjelu javnih prihoda.

“Raspodjela javnih prihoda mora prije svega poći od toga da kantoni koji su Ustavom uspostavljeni moraju izvršiti ustavne obaveze, obezbjediti potrebe prema budžetskim korisnicima, socijalnim izdavanjima, boračko-invalidskoj zaštiti, imamo sigurno najveći omjer uvoza I izvoza kao kriterija koji mora biti uzet u obzir jer stanovnik BPK Goražde najviše učestvuje u doprinosima koji se izdvajaju u budžete, rekao je Oković”

Traže se i ostale pogodnosti od strane federalnih organa vlasti.

“Ja sam pokrenula inicijativu da neke od federalnih agencija budu smještene u Goraždu”, ističe Daliborka Milović, delegatkinja Doma Naroda Parlamenta FBIH.

S druge strane činjenica da BPK Goražde prednjači u privrednom razvoju ne bi smjela biti otežavajuća okolnost kad je riječ o pravednoj raspodjeli prihoda.

“Mi ne želimo da naš privredni razvoj koji ima pozitivne trendove bude otežavajući u smislu nekog stava da se mi razvijamo dok ostali zaostaju.To je rezultat naših privrednika, susretljivosti Vlade ali i naše štednje. Mi nemamo zaključen kolektivni ugovor koji je proizveo milionske tužbe u nekim kantonima, kompletan kanton je naučio da se solidariše. Mi nemamo problem koji imaju određeni kantoni ali ne želimo da budmo kažnjeni zbog toga”, rekla je Milović.

Također, prema riječima Okovića, primjerice Tuzlanski kanton ima 13 općina u svom sastavu koje imaju svoje budžete dok su među najnerazvijenim u FBiH općine Prača i Ustikolina koje su u sastavu BPK Goražde, što niko ne pominje u inicijativama koje su ovih dana aktuelne I javnosti.