BiH
0

Okončano suđenje u slučaju "Kujačić", ročište za izricanje presude 9. februara

FENA
Završnim riječima strana u postupku u utorak je u Kantonalnom sudu Sarajevo okončano suđenje bivšoj pomoćnici direktora SAB-banke Jadranki Kujačić, optuženoj za zloupotrebu službenog položaja i ovlasti te krivotvorenje službenih isprava u vezi sa sumnjivim poslovima ove banke.

Ročište za izricanje presude u ovom predmetu zakazano je za 9. februar.

Optužba smatra kako je uspjela dokazati da je optužena počinila krivična djela za koja se tereti, te insistira da se oglasi krivom i kazni po zakonu.

Ovu ocjenu temelji na iskazima svjedoka, objektivnim dokazima, nalazima vještaka, te "djelimičnim priznanjem optužene".

Zastupnik optužbe, tužitelj Mirko Lečić je podsjetio kako se Kujačić tereti za potpisivanje kreditnih garancija, iako nije bila član Kreditnog odbora Banke, te za deponovanje potpisa bez ovlašćenja vlasnika nerezidentnog računa otvorenog kod firme "BBI Holding INC" sa sjedištem u Zagrebu što je tadašnjem direktoru SAB banke Željku Ragužu (nedostupan bh. pravosuđu) omogućilo neograničeno raspolaganje deponovanim novcem od 925.000 DEM, a koji je navodno korišten i za izmirenje kreditnih obaveza uposlenika ove banke.

Usto, Kujačić se tereti za krivotvorenje potpisa tadašnjeg predsjednika UO i skupštine SAB banke Murisa Kumbarića i Fatime Džubur, kojima su “pokrivene” odluke o izmjenama Statuta Banke i drugih internih akata.

Odbrana, međutim, smatra kako ne stoje navodi optužbe, te cijeni kako nije navedena nijedna konkretna radnja optužene, te da su izostali elementi namjere i umišljaja, a time i odgovornost optužene.

Braniteljica optužene, advokatica Nada Ćorić navodi kako se tužbeni navodi odnose na bivšeg direktora SAB-banke Željku Raguža, pitajući se "kome se zapravo sudi u ovom slučaju".

Što se tiče druge tačke optužnice - krivotvorenja isprava, odbrana smatra kako je optužena Banku vodila uz usmenu saglasnost vlasnika Murisa Kumbarića, te da je sve što se optuženoj pripisuje u tom pogledu "iznuđeno" s ciljem osiguranja uvjeta za funkcioniranje Banke i očuvanje interesa njenih zaposlenih.

Stoga je odbrana zatražila da se optužena oslobodi optužbi po svim tačkama optužnice.

Završnim riječima prethodilo je preciziranje optužnoga akta, te izjava tužitelja kako odustaje od saslušanja svjedoka Marka Ljubića, direktora firme BBI Holding INC, koji se ni nakon više uzastopnih poziva nije odazvao Sudu.

Kako se radi o stranom državljaninu Sud nema ingerencije da izda nalog za njegovo eventualno privođenje.

Optužnica u ovom predmetu obuhvata zajedničku odgovornost bivših čelnika SAB-banke, uključujući i njenog direktora Željka Raguža. Trećeoptuženoj u ovom slučaju Slavici Raguž ranije je izrečena presuda koja je, u međuvremenu, postala pravomoćna.