Sud BiH
0

Okončano obnovljeno suđenje Tomiću i Josiću, presuda 27. maja

FENA
Sud BiH
Sud BiH
Iznošenjem završnih riječi okončano je obnovljeno suđenje pred Sudom BiH Ljubi Tomiću i Krsti Josiću, optuženima za ratni zločin počinjen u Zvorniku. Izricanje presude zakazano je za 27. maj ove godine, prenosi BIRN.

U završnim riječima, odbrane optuženih su zatražile da njihovi branjenici budu oslobođeni, dok Tužilaštvo BiH smatra da trebaju biti osuđeni, ostavljajući Sudskom vijeću da odluči o visini kazne.

"Optuženi su djelovali skupa sa ostalim počiniocima. Oni su skupa pucali i dijelili zajedničku namjeru da ubiju ova tri civila. Na osnovu dokaza prezentiranih tokom suđenja, Vijeće to može utvrditi van razumne sumnje", kazao je Adnan Gulamović, tužilac Tužilaštva BiH.

Tomića i Josića Tužilaštvo BiH tereti za ubistvo tri bošnjačka civila u šumi Marhoši u blizini Kozluka (opština Zvornik). Prvostepenom presudom iz marta 2010. godine, Tomić i Josić su oslobođeni optužbi da su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) 26. juna 1992. godine ubili Izeta i Šemsu Nuhanovića, te Muradifa Ibrahimovića.

U optužnici se navodi da su ti Bošnjaci bili prinuđeni napustiti Kozluk i potražiti utočište u šumi zvanoj Marhoši, nakon čega su ih opkolili pripadnici srpske vojske.

Tužilaštvo tvrdi da su optuženi pronašli ove muškarce i iako su ih prepoznali kao svoje komšije, ubili su ih.

Na prvostepenu presudu Tužilaštvo BiH je uložilo žalbu koju je Apelaciono vijeće prihvatilo i odredilo ponovno održavanje suđenja.

Odbrana Tomića i Josića, iznoseći završne riječi, pokušala je ukazati na "ogromna neslaganja u izjavama svjedoka".

"Ključni dokaz, odnosno svjedočenje Nurije Nuhanovića, oštećene strane u ovom slučaju, samo po sebi je kontradiktorno i u suprotnosti sa izjavama drugih svjedoka, a posebno svjedoka odbrane", rekao je Nenad Rubež, Josićev branilac.

Rubež je postavio pitanje: “Ako je ovo nezaboravna trauma, kako postoje odstupanja među iskazima?”, dodajući da je riječ o "rezultatima laži".

Petko Pavlović, branilac optuženog Tomića, izrazio je saučešće svim porodicama koje su izgubile svoje najbliže u ratu.

"Ova su trojica ljudi na žalost umrla, ali Tužilaštvo nije dokazalo van razumne sumnje da su optuženi odgovorni za to", kazao je Pavlović.

Branilac Rubež je kazao da je vođenjem ovog suđenja pred Sudom BiH prekršeno ljudsko pravo njegovog branjenika jer se ovaj proces trebao završiti pred Okružnim sudom u Bijeljini.

"Prema zakonu i sudskoj praksi, Sud BiH nije bio nadležan da vodi ovaj slučaj. On je trebao ostati u nadležnosti Kantonalnog suda u Tuzli, gdje je i vođena istraga, ili biti prebačen Sudu u Bijeljini", kazao je Rubež.

Tomić i Josić su optuženi tokom 2006. godine u Tuzli, gdje je otvorena i istraga protiv njih. Kantonalni sud u Tuzli utvrdio je da nije nadležan za vođenje ovog suđenja, te je slučaj proslijedio Sudu BiH, pred kojim je suđenje počelo krajem augusta 2009. godine.

Obnovljeno suđenje pred Apelacionim vijećem započelo je 5. aprila ove godine.