BiH
4

Okončano današnje zasjedanje Predstavničkog doma, najavljena vanredna sjednica

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH danas je na sjednici prihvatio Nacrt zakona o poljoprivrednoj organskoj proizvodnji.

Zakonodavni okvir u Federaciji BiH, a ni na nivou BiH, nije pratio razvoj poljoprivredne organske proizvodnje, a ni stanje na tržištu u pogledu ponude i potražnje za organskim poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima i hranom.

"Iz tog razloga zakon i podzakonski akti su neophodni kako bi bio uspostavljen 'red' na tržištu, odnosno onemogućeno neadekvatno korištenje naziva bio, eko i organski proizvod i stvoreni uslovi za porast potražnje za ovim proizvodima. Oni trebaju biti u saglasnosti sa EU direktivama iz ove oblasti", kazao je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić.

Donošenjem zakona o poljoprivrednoj organskoj proizvodnji utvrđuje se nadležni organ i pravila i postupci za subjekte koji su uključeni u sistem organske proizvodnje, čime se uspostavlja odgovarajući nivo pravne zaštite svih subjekata uključenih u sistem organske proizvodnje, a prije svega proizvođača i potrošača ove vrste proizvoda.

U tom pogledu poslanik Jozo Bagarić sugerisao je da se treba temeljito urediti inspekijski nadzor u ovoj oblasti.

Da bi se uspostavio jedinstveni sistem poljoprivredne organske proizvodnje članica Odbora za poljoprivredu Alma Kratina kazala je da je potrebno uvesti reda u okviru poljoprivredne organske proizvodnje zbog svega što se dešava na terenu.

Nacrt zakona, kojeg je prihvatio i Dom naroda Parlamenta FBiH, upućen je u javnu raspravu do 2. decembra.

Također, usvojeni su Nacrt zakona o izmjenama Zakona o finansijskoj konsolidaciji rudnika uglja u FBiH prema obračunatim, a neuplaćenim javnim prihodima u periodu od 2009. do 2015. godine, Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o davanju saglasnosti Upravnog odbora Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba – Drin, Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o zajmu između BiH i OPEC Fonda za međunarodni razvoj (OFID) za realizaciju Projekta Koridor Vc (u iznosu od 24.000.000,00 eura) i Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o zajmu između BiH i OPEC Fonda za međunarodni razvoj (OFID) za realizaciju Projekta Koridor Vc (u iznosu od 48.000.000 dolara).

S ovim je Predstavnički dom okončao prvi dio dvodnevnog zasjedanja, na kojem je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić najavio da će sutra najvjerovatnije biti održana i vanredna sjednica ovog doma.