BiH
0

Okončani protesti ispred Federalnog parlamenta

FENA
Članovi sindikata metalaca i tekstila, obuće, kože i gume BiH koji su jutros započeli protest pred zgradom Federalnog parlamenta, u 13.00 sati su se počeli razilaziti.

Naime, njima je obećano da će na dnevni red 25. sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH biti uvrštena tačka koja se odnosi na realizaciju zaključaka Parlamenta FBiH, naloženih Federalnoj vladi.

Zaključci Parlamenta FBiH o unaprjeđenju stanja u metalskoj i elektroindustriji FBiH koji su za Federalnu vladu obavezujući, doneseni su prije pet mjeseci i nisu realizirani u predviđenom roku, niti su poduzete bilo kakve aktivnosti na njihovoj realizaciji. Vlada FBiH također nije realizirala ni zaključak o povezivanju radnog staža za sve radnike svih industrijskih grana.

Predsjednik Sindikata metalaca BiH Ismet Bajramović kazao je da će taj sindikat ukoliko radnici i ovoga puta budu "izigrani", zajedno sa Sindikatom tekstila, obuće, kože i gume BiH stupiti u štrajk i tražiti od Parlamenta smjenu Vlade FBiH.

  • Dat ćemo im rokove od 15 dana, a za uvezivanje staža možda i sedam dana, jer u FBiH je 15. 000 metalaca koji čekaju da im se uveže staž i da idu u penziju - kazao je Bajramović.

Danas okupljenim članovima sindikata ispred Parlamenta Federacije BiH, kojih je bilo ko 150, nije se niko javno obratio od parlamentaraca, a nije im bio dozvoljen ni prilaz ulazu u zgradu jer je okolo bila postavljena žičana ograda, uz jako policijsko osiguranje.

Uz predstavnike sindikata metalaca i tekstila, obuće, kože i gume BiH protestu su prisustvovali i predstavnici drugih granskih sindikata pri Savezu samostalnih sindikata BiH.