BiH
0

Okončana sjednica Predstavničkog doma FBiH, nastavak sutra

FENA
Raspravom o Zakonu o pomilovanju u Federaciji BiH koji je u parlamentarnu proceduru uputio blok stranaka s hrvatskim predznakom, okončana je današnja sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu.

Sjednica će biti nastavljena sutra, kada će se poslanici, prema dogovoru, izjasniti o ovom zakonskom tekstu i uloženim amandmanima.

Ovo je već peti pokušaj da Federalni parlament donese zakon iz ove oblasti. Aktuelni predlagač najnovijeg teksta, blok stranaka s hrvatskim predznakom, tvrdi da je njime otklonio dvije najveće ranije prepreke za donošenje zakona. Blok tvrdi da je najnoviji prijedlog sasvim u skladu s Ustavom FBiH i da ni u jednom momentu nije konfrontiran s potrebom da se poštuje jurisdikcija BiH u krivično-pravnim stvarima.

Međutim, poslanik Stranke za BiH Marko Vešović tvrdi da ovim tekstom nije otklonjena i mogućnost da osuđenicima može biti izrečeno pomilovanje i bez ijednog dana izdržane kazne u zatvoru za djelo za koje je osuđen.

Klub Stranke demokratske akcije, koji podržava zakonski prijedlog kolega iz hrvatskih stranaka, izjasnio se da zakon treba prihvatiti isključivo zato što je institucija pomilovanja u FBiH suspendirana odlukom visokog predstavnika u BiH 2005. godine i da od tada stotine ljudi uzaludno čekaju na milosrdi akt.

Klub poslanika Socijaldemokrtske partije BiH predlaže da se amandmanima uredi da pomilovanje ne može dobiti nijedan oduđenik prije nego izdrži polovinu izrečene kazne.

Epilog današnje rasprave o predloženom zakonu o pomilovanju bit će poznat sutra u nastavku ove sjednice.

Danas su poslanici odgodii i izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prestanku primjene Zakona o napuštenim stanovima.

Amandmanima koji su uz taj teskt uložili poslanici Irfan Ajanović, Mersija Krzić i Jasmin Duvnjak predlaže se da uposlenicima bivšeg Federalnog ministarstva odbrane (FMO) i vojnicima koji imaju rješenja FMO-a o dodjeli stana, a koji zbog gašenja tog ministarstva nisu mogli ući u posjed stana, dozvoli potpisivanje ugovora, posjedovanje i otkup tzv. vojnih stanova.

U nastavku sutrašnje sjednice poslanike očekuje i rasprava o nizu zakona, među kojima su zakoni o porezu na dohodak te izmjene aktulenih zakona o doprinosima i o radu.