Narodna skupština RS
0

Okončana rasprava o Inzkovim odlukama

FENA
U Narodnoj skupštini RS-a večeras je okončana rasprava povodom stavova Vlade RS-a u vezi s odlukama visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu od 14. decembra ove godine.

Da li će se poslanici večeras ili sutra izjašnjavati o zaključcima u vezi s ovom jedinom tačkom današnjeg posebnog skupštinskog zasjedanja bit će odlučeno nakon pulusatne pauze tokom koje bi šefovi poslaničkih klubova trebalo da usaglase stavove.

Podsjećanja radi, entitetski premijer Milorad Dodik je tokom današnjeg izlaganja u parlamentu ponovio stav entitetske vlade kojim u cijelosti odbacuje kao neprihvatljive, neustavne i nezakonite odluke visokog predstavnika od 14. decembra kada je o stranim sudijama i tužiocima u državnim pravosudnim institucijama koji rade na predmetima ratnih zločina produžio mandat za još tri godine, a onima koji se bave predmetima organiziranog kriminala i korupcije omogućio ostanak na funkciji savjetnika.

Vlada RS-a očekuje od Narodne skupštine da se izjasni u vezi s djelovanjem visokog predstavnika, ali i da referendumom omogući građanima RS-a da iznesu mišljenje o tome.

Zatraženo je i formiranje skupštinske komisije koja bi inovirala postojeći Zakon o referendumu kako bi u dogledno vrijeme građani RS-a mogli da se izjasne da li se protive nametanju odluka visokog predstavnika i da li podržavaju Dejtonski sporazum.

Tokom večerašnje rasprave uime SDA Ramiz Salkić je rekao da poslanici te stranke ne mogu podržati stavove Vlade RS-a, da ni oni nisu zadovoljni odlukom visokog predstavnika, ali iz drugih razloga.

Poslanik SRS-a RS-a Milanko Mihajlica je rekao da se očigledno radi o pokušaju Milorada Dodika da i ovaj referendum iskoristi u izborne svrhe, podsjetivši da trenutno nema tehničkih uvjeta za njegovo raspisivanje, a Vlada nije pripremila po hitnom postupku novi zakon o referdnumu kao što je to bio slučaj s mnogim drugim aktima.

Mihajlica kaže da je potrebno raspisati jedan referendum u RS-u na kojem bi se građani izjasnili o još nekim bitnim pitanjima, a ne samo nametnutim odlukama od 14. decembra.