FBiH
0

Okončana prva faza provođenja "Giljotine propisa"

FENA
Mustafa Mujezinović (Foto: Sarajevo-x.com)
Mustafa Mujezinović (Foto: Sarajevo-x.com)
U Parlamentu FBiH u Sarajevu danas je održana prezentacija dosadašnje implementacije "Projekta regulatorne reforme u FBiH, odnosno njegove prve faze te su najavljene aktivnosti iz druge faze.

Prva faza Projekta, čiji je osnovni cilj poboljšanje i pojednostavljenje propisa u Federaciji BiH, utvrđivanje normativnih i administrativnih zapreka za uspješnije poduzetništvo te ukidanje neučinkovitih ili nepotrebnih propisa i procedura radi poboljšanja poduzetničke klime, započela je u julu ove godine i u njoj je, uz pomoć Federalne uprave za inspekcijske poslove, izvršena sveobuhvatna analiza zakona koji se odnose na smanjenje nelojalne konkurencije i rad inspekcija u FBiH, rečeno je tom prilikom.

Prema odredbama Sporazuma o saradnji na implementaciji "Projekta regulatorne reforme u FBiH", tzv "Giljotine propisa" , koji su u maju ove godine potpisali Vlada FBiH i Međunarodna finansijska korporacija (IFC), implementacija druge faze predviđa pojednostavljenje i unapređenje administrativnih postupaka na nivou FBiH i njen je cilj unapređenje poslovanja kroz smanjenje troškova i rizika poslovanja preduzeća u Federaciji.

Tokom prezentacije, premijer FBiH Mustafa Mujezinović kazao je da je Vlada svjesna značaja ovoga projekta i da će svojim angažmanom doprinijeti da se pozitivan rezultat što prije desi. Posebno je zahvalio Federalnoj upravi za inspekcijske poslove na zalaganju u prvoj fazi te na finansijskoj podršci Svjetskoj banci i Kraljevini Švedskoj, putem Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

  • Na početku druge faze ovoga projekta cilj je olakšavanje registracije kompanija, ukidanje dvostrukog oporezivanja kada su u pitanju privredni subjekti, ali isto tako i čišćenje propisa. Vlada FBiH će učiniti sve da se to desi i da rezultat bude pozitivan, prije svega, za privredu ove zemlje koja praktično finansira sve - rekao je Mujezinović, izrazivši uvjerenje da će sav posao biti završen u 18 planiranih mjesci.

Šef Ureda Svjetske banke u BiH Marco Mantovanelli kazao je da prečišćeni propisi moraju biti takvi da ne zagušuju privatni sektor i propisi koji će ukinuti dupliciranja te povećati transparentnost. Mantovanelli je dodao da u tom procesu vjeruje u snažnu ulogu države kao regulatora.

Prisutnim predstavnicima vlada, sindikata, poslodavcima, Parlamenta FBiH i nevladinog sektora obratila se i Margo Thomas, regionalna business liderica, i istaknula da cilj projekta treba biti i ušteda vladinih resursa te da BiH mora nastaviti s takvim reformama koje će je približiti EU, što je podržao i ambasador Švedske u BiH Bosse Hedberg.

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Ibrahim Tirak najavio je da će ta uprava predložiti Vladi FBiH 410 izmjena u postojećim propisima, od njih 898, jer trenutno, kako je rekao, na snazi ima propisa iz 1947. ili onih gdje su novčane sankcije inspekcijskih organa izražene u dinarima.

Tirak je rekao da je Uprava do sada imala veoma dobru podršku i pomoć Federalne vlade i da je uspjela za godinu dana izvršiti 138.934 kontrole na graničnim prijelazima, 28.784 unutrašnje kontrole i izdati 44.000 raznih rješenja te da bi mogla još više uraditi kada bi bio donesen novi zakon o radu, na čijem donošenju snažno insistira.