BiH
0

Okončana prva faza projekta "Povratak u istočnu Bosnu" na području Višegrada

FENA
Višegrad
Višegrad
Od ponedjeljka nana Fata Kešmer iz sela Žlijeb i povratnička četveročlana porodica Hameda Šete iz sela Klašnik, općina Višegrad, imaju svoj krov nad glavom.

Njima je ključeve novoizgrađenih kuća uručila ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Kantona Sarajevo Emina Dubravić.

"Na ovaj način okončali smo prvu fazu projekta 'Povratak u istočnu Bosnu' na području Višegrada u kojoj je prioritetnim povratničkim porodicama izgrađeno 19 stambenih jedinica koje su tehnički primljene i predate na korištenje", istakla je ministrica Dubravić.

Kako je saopćeno iz Pres-službe Kantona u realizaciji prvog dijela spomenutog projekta svojim iznosima, pored Kantona Sarajevo, učestvovali su i Federalno ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice, austrijska humanitarna organizacija "Hilwsferk", Ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske i Općina Višegrad, te UNHCR koji je izdvojio značajne iznose s ciljem podrške održivom povratku.

Ukupan iznos za ovu fazu je 1.170.000 KM. Ovim novcem je obnovljeno i iz temelja izgrađeno 36 kuća u općinama Rudo, Čajniče i Višegrad.